Annons

Novembermörker

Hur har november varit hos dig? Här i Stockholm har det varit få soltimmar, faktiskt betydligt färre än normalt. Det var några soltimmar i början av månaden men nu kommer jag knappt ihåg senaste jag såg solen. Det är tyvärr inte helt ovanligt i november. Det beror framförallt på att dagarna blir kortare och i med det klarar solen inte av lösa upp molnen under dagen om de är täta på morgonen.

Soltimmar från 1:a-28:e november. Normalt antal soltimmar i november är i Umeå 46 tim, Östersund 38 tim, Stockholm 54 tim, Göteborg 58 tim, Växjö 45 tim och Lund 52 tim

Vi ser här ett axplock för antal soltimmar fram till och med 28:e november ute i landet. Generellt har det varit färre soltimmar än normalt i hela landet utom fjälltrakterna. Det beror bland annat på de sydliga milda vindarna som har dominerat i november.

Sedan tycker jag ni i Växjö och även andra orter som endast har fått en handfull soltimmar är tappra som kämpar på, dock väntas det ett gäng soltimmar 29:e och 30:e november och därför blir det inga rekord. På många håll har det varit mörkt ända sedan oktober. I Stockholm till exempel var det i oktober 19 soltimmar färre än normalt och i november blir det troligen ca 15 soltimmar färre än normalt.

Så nu håller åtminstone jag tummarna för lite sol, snö och kyla i december, och det ser ut som att det ifall till en början kan blir så i stora delar av landet.

Publicerad 29 nov 2019