Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Novembermörker

Hur har november varit hos dig? Här i Stockholm har det varit få soltimmar, faktiskt betydligt färre än normalt. Det var några soltimmar i början av månaden men nu kommer jag knappt ihåg senaste jag såg solen. Det är tyvärr inte helt ovanligt i november. Det beror framförallt på att dagarna blir kortare och i med det klarar solen inte av lösa upp molnen under dagen om de är täta på morgonen.

Vi ser här ett axplock för antal soltimmar fram till och med 28:e november ute i landet. Generellt har det varit färre soltimmar än normalt i hela landet utom fjälltrakterna. Det beror bland annat på de sydliga milda vindarna som har dominerat i november.

Sedan tycker jag ni i Växjö och även andra orter som endast har fått en handfull soltimmar är tappra som kämpar på, dock väntas det ett gäng soltimmar 29:e och 30:e november och därför blir det inga rekord. På många håll har det varit mörkt ända sedan oktober. I Stockholm till exempel var det i oktober 19 soltimmar färre än normalt och i november blir det troligen ca 15 soltimmar färre än normalt.

Så nu håller åtminstone jag tummarna för lite sol, snö och kyla i december, och det ser ut som att det ifall till en början kan blir så i stora delar av landet.

Publicerad 29 nov 2019