Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Stormen Evert drar in över Sverige


foto: Karl Hornfeldt

Resterna av den irländska stormen Evert ger under torsdagen besvärligt väder även i Sverige med snö, regn och starka vindar. I söder kan det medföra störningar på trafik och på en del håll även störningar på elnäten. Till fredagen väntas kraftigt snöfall i norr och fortsatt riktigt blåsigt väder i söder.

Torsdagen bjuder på busväder

Snö och blåst i nästan hela landet. I Götaland uppemot 5-15 cm på många håll fram till lunchtid då snöfallet övergår i regn. I Svealand håller snöovädret till över Värmland fram till eftermiddagen, men då berörs istället övriga delar av Svealand av snöfallet och det väntas 5-10 cm snö. Mot slutet av torsdagen och under fredag berörs även Norrland av ovädret, på flera håll uppemot 5-15 cm snö.

Busvädret kommer skapa en hel del problem i trafiken på grund av  5-15 cm snö och drivbildning, på en del håll kan blötsnö och starka vindar leda till störningar på elnäten. I nuläget ser Värmland, Dalsland och Bohuslän ut att bli värst drabbat och i dessa områden är en klass-2 varning för kraftigt drivbildning utfärdad.

Blåsigast blir det på Gotland samt i Stockholms skärgård under slutet av torsdagen då det kan blåsa uppemot 25 m/s i vindbyarna. Grenar och enstaka träd kan då dras med eller välta.


När stormen slår till - hur får stormar sitt namn, hur bildas de och hur kan man förbereda sig?

 

Ovädret når norra Sverige under fredagen

Under fredagen väntas snöfallet hålla till över Norrland och vid Norrlandskusten kan det komma 10-20 cm nysnö mellan Umeå och Sundsvall. I Svealand väntas snöblandat regn, regn och fortsatt mycket blåsigt. I Götaland blir det molnigt, blåsigt samt ett par skurar på Västkusten.

Hur länge ligger snön kvar i söder?

Det blir 3-7 plusgrader i söder och en del regn under fredagen vilket gör att snön kommer försvinna snabbt längs kusterna i söder. Men på sydsvenska höglandet och i de områdena där det faller närmare 10-15 cm kan snötäcket klara sig fram till helgen.

Något lugnare till helgen

Under lördagen blir det molnigt i hela landet och regnskurar i sydväst och enstaka snöbyar i norr. Söndagen bjuder sedan återigen på regn, blötsnö och snö i Götaland och Svealand. I Västmanland och Närke kan det eventuellt falla uppemot 5 cm nysnö.

Publicerad 10 mar 2021