Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Snöovädret – Hur mycket snö kan vi förväntas oss

Video från AftonbladeT

Väder

Var har det kommit mest snö i helgen?

Under helgen har de kraftigaste snöfallen förekommit i östra Skåne, Bohuslän, Kalmar län, Östergötland, östra Svealand och på Gotland. I stora delar har det kommit 20-30 cm snö och lokalt uppemot 40-60 cm snö kring Östersjön. Mest snö som uppmätts på någon av SMHI mätstationer under måndagsmorgonen är 58 cm i Börrum, som ligger mellan Norrköping och Valdemarsvik.

Kan komma ytterligare 10-20 cm under måndagen

Längs kusterna i Götaland och i Svealand väntas snöandet fortsätta under måndagen. Längs kusterna kan det på många håll komma ytterligare 5-10 cm snö,   i östra Svealand och på Gotland kan det komma ytterligare 10-20 cm när kraftiga snöbyar når in från Östersjön.

Snöfallet kommer under måndagen och vidare under veckan röra sig upp över Norrland men även Dalarna. I östra fjällkedjan och vid Norrlandskusten kan det komma uppemot 10-20 cm snö. 

Hur kan det bildas åska på vintern?

I videoklippet ovan ser vi bilder på hur åska drog fram i samband med snöovädret under natten till måndag. Det är ovanligt med åska i samband med snöfall. Det kan hända om det är kraftiga uppåtvindar i molnet samtidigt som det finns väldigt mycket fukt, förutsättningar som uppfyllts på ett par håll i landet de senaste dagarna.

Varför har det snöat så mycket i helgen? 

Lågtryck har cirkulerat på södra Östersjön samtidigt som ett högtryck har legat stilla över norra Sverige. Det har gett möjlighet för kall luft från Östeuropa och Ryssland att rör sig in över Sverige. Samtidigt har det varit mycket blåsigt på Östersjön med ytvattentemperatur på 8-10 grader som har bidragit till att mycket fukt har samlats upp i molnen och bildat kraftiga snöbyar. Fenomenet kallas för snökanoner.

Snökanoner uppstår på senhösten och vintern om:

  • Luften i molnen är mer än 15 grader kallare än ytvattentemperaturen.
  • Det är relativt stark pålandsvind.
  • Det blåser i ungefär samma riktning under en halv dag eller mer.
  • Det finns förutsättningar för luften vid havsnivån att stiga högt upp i atmosfären.

Här nedan ser vi hur snödjupet såg ut i landet under måndagsmorgonen, områden med mindre snö än tre centimeter snö räknas som barkmark.

Källa: SMHI

Publicerad 21 nov 2022