Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Snöfall på väg i söder

Väder

Den rekordsena hösten ser ut att dra sig tillbaka och säsongens första snöfall ser ut att slå till i söder till helgen.

Efter den rekordsena höstvärmen i helgen och nästan 17 grader vid Smålandskusten, ser nu novemberkylan ut att breda ut sig över hela landet. Den första snön kan falla på flera håll i Götaland och Svealand. Däremot ser den hittills milda hösten ut att bidra till att snön får svårt att ligga kvar.  

Mot slutet av veckan väntas sydostliga till ostliga vindar göra att det bildas band med byar av snö och regn som når in från Östersjön. Det kan lokalt ge 1-3 cm snö i östra Götaland och östra Svealand.

Klicka här och läs mer om snöstormar vi minns

Snökanoner uppstår på senhösten och vintern om:

  • Luften i molnen är mer än 15 grader kallare än ytvattentemperaturen.
  • Det är relativt stark pålandsvind.
  • Det blåser i ungefär samma riktning under en halv dag eller mer.
  • Förutsättningar finns för luften vid havsnivån att stiga högt i atmosfären.

I takt med att snö faller på fredag, lördag och söndag kommer det finnas risk för halt väglag trots att snön på de flesta håll kommer smälta direkt. Men i och med att temperaturen kommer pendla kring nollan kan det bli halt på vägarna. Det är därför bra att byta till vinterdäck och vara lite försiktig i svackor och dalgångar där kall luften samlas och det är större risk att det är halt.

Norrland väntas också få en del snö men det dröjer till på söndag eller måndag, men tills dels kan det förekomma frosthalka på många håll då temperaturen kryper ner under nollan.

Klicka här och läs om våra snörekord för november

Publicerad 14 nov 2022