Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så blir vädret i juni

FOTO: janis beitins

 

 

Prognos uppdaterad 8 juni

Varierat väder med inslag av sol och sommarvärme väntas de kommande veckorna.

13 - 19 juni: Ostadigt och en del sommarvärme

Lågtrycksbetonat väder väntas i stora delar av landet. Lågtryck för både med sig varm och sval luft vilket kan leda till stora temperaturvariationer från en dag till en annan. I norra Sverige väntas det blir ett par dagar med ihållande regn medan det i söder främst handlar om skurar. I söder väntas temperaturer på 14-22 grader och i norr 10-20 grader.

20 - 26 juni: Vädret till midsommar

Högtryck etablerar sig över Västeuropa och tvingar ner sval luft över Skandinavien. Lågtryck väntas cirkulera öster om Sverige vilket ofta ger en hel del regn i våra östra landskap. Regnområden väntas även berör våra västra landskap. Längst i norr kan eventuellt ett högtryck växa in och ge stabilare väder och en hel del sol. Temperaturen i söder kommer troligen ligga på 12-20 grader och i norr 10-20 grader.

27 juni - 3 juli: Ostadigt väder på flera håll

Lågtrycksbetonat väder väntas men i och med att lågtrycken når in från sydväst kan de samtidigt föra med sig varm luft från södra Europa. Flera regnområden väntas passera men mellan dem kommer det finnas utrymme för en del sol. Temperaturen i söder kommer troligen ligga på 17-23 grader och i norr 12-20 grader.

4 - 10 juli: Högsommarvärme och risk för åskskurar

Högtryck väntas etablera sig över stora delar av Östeuropa och sträcka sig in över Sverige. Det väntas ge högtrycksbetonat väder i stora delar av Sverige och en hel del sol. Lågtrycken väster om Sverige väntas göra att en hel del regn når in över fjällen och samtidigt finns det risk för åskskurar i både söder och norr om lågtrycken lyckas trycka undan högtrycket. Temperaturen väntas ligga på 20-25 grader utom i fjällen där det blir svalare.

Värmen väntas komma senare i sommar

Normalt sett är juli våran varmaste månad i Sverige. I sommar väntas juli och början på augusti bli den varmaste perioden då högtryck till stor grad väntas hålla till söder om och öster om Sverige, vilket gör att varm luft når upp från sydväst. Men periodvis väntas lågtryck även se ut att nå in från Nordatlanten, vilket kan ge välbehövligt regn och som vanligt handlar det främst om skurar på sommaren.

Apropå osäkra prognoser - du vet väl att du kan jämföra tre vädertjänster i Klarts  jämförfunktion och på så sätt få en bättre omfattning om prognosens osäkerhet?

Testa här

Väderrekord i juni

Publicerad 2 jun 2022