Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så blir vädret i augusti och september

FOTO:  Joakim Honkasalo

 

 

Prognos uppdaterad 19 augusti

I Sverige väntas både sol och värme, men även höstliknande väder i takt med att dagarna blir kortare. 

29 augusti - 4 september: Svalare luft väntas i september

Nordvästliga vindar drar ner sval luft över Sverige i slutet av månaden och vädret väntas bli lågtrycksbetonat. Regnområden kommer passera och temperaturen sjunker troligen till omkring 20 grader i söder och 10-19 grader i norr. Som vanligt när vädret är lågtrycksbetonat kan det skifta mycket från en dag till en annan. Största solchanser väntas i de västra delarna av Götaland.

5 - 11 september: Fram med solglasögonen

Jetströmmen sträcker sig långt söderut över Västeuropa där vädret blir ostadigt och det väntas mycket och välbehövligt regn. Jetströmmen för sedan med sig en del av dessa regnområden och relativt varmt luft upp över södra Sverige. I söder blir det en vecka med varierat väder och goda solchanser kring Östersjön samt 16-22 grader. 

I den norra halvan av landet kommer troligen ett högtryck ha stort inflytande på vädret vilket ger mest klart väder, uppehåll och temperaturer på omkring 15 grader.

12 - 18 september: Ostadigt väder

Ostadigt väder väntas i mitten av september med lågtryck som rör sig från sydväst till nordost. Flertalet regnområden väntas passera och störst regnmängder faller troligen i våra västra landskap. I Östersjölandskapen finns det däremot utrymme för en del varma soliga dagar tack vare högtrycket över Östeuropa. I söder kommer det vara 13-18 grader och enstaka dagar dryga 20 grader i Östersjölandskapen. I norr 10-15 grader och svalare i fjällen.

En prognos över stora områden och en hel vecka

Månadsprognosen beskriver vädret för stora områden av Sverige under en vecka. Tajmingen och förändringen av väderläget från en vecka till en annan är relativt osäker. Det är bra att hålla sig uppdaterad på prognosen som uppdateras varje vecka, så kika gärna in igen nästa vecka.

 

För att ha som bäst koll på vädret är det bäst att jämföra olika prognoser och vara beredd på fler än ett väderscenarie  -  du vet väl att du kan jämföra tre vädertjänster i Klarts jämförfunktion? Testa här

Publicerad 17 aug 2022