Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Påskvädret

VÄDERNYHETER
Uppdaterad 28 MARS 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Påsken står för dörren och vädret ser ut att bjuda på en ordentlig omläggning till betydligt mildare väder, men inte för alla.

Vi kan räkna med att påsken kommer att bjuda på rätt stora kontraster över landet, där kalluften i norr fortfarande kämpar mot mildluften från södra Europa.

Skärtorsdagen
Det blir en hel del sol, men kallt längst i norr med minusgrader även mitt på dagen. Över nordöstra och mellersta Norrland passerar ett område med snöfall. I landets södra halva blir det istället flera plusgrader och goda solchanser i Östersjölandskapen. På flera håll kan vi redan nu få tvåsiffriga plusgrader. Molnigheten ökar dock och ett regnområde drar in från sydväst under eftermiddagen.

Långfredagen
Regnområdet drar norrut under natten mot fredag och övergår i snöfall över nordligaste Svealand och södra Norrland. Lokalt kan det ge drygt en decimeter nysnö över de inre delarna av Norrland. Enstaka skurar hänger kvar i Götaland och Svealand som får mer varierad molnighet och mellan 7 till 14 grader.

Påskafton
Ett nytt område med splittrat regn letar sig norrut över Götaland på lördagen och snöfallet hänger kvar längst i norr. Däremellan finns det plats för en hel del sol med tvåsiffriga plusgrader över upp över sydöstra Norrland.

Påskdagen
Vårvärmen kan kulminera under påskdagen, men det finns fortfarande osäkerheter exakt hur långt norrut den milda luften från södra Europa kan ta sig. Framför allt är det Skåne och Blekinge som har bäst chans att nå upp mot 20-gradersstrecket där det kan blir åtminstone 15-16 grader.

Samtidigt blir det fortsatt kallt och uppklarnande väder i norr då snöfallet letar sig ner mot södra Norrland under försvagning.

Annandag påsk
Kallare luft tar över igen med nordanvinden under den första april och snöfallet kan leta sig ner även till västra Svealand. Snöfallet övergår i regn över nordvästra Götaland. Godast chans till sol blir det vid landsändarna och de tvåsiffriga plusgraderna är kvar längst nere i söder.

Gott om snö i norr
För den som berger sig norrut till landets skidorter så är det fortsatt rikliga snömängder på flera håll i norra och mellersta Sverige. Håll koll på prognosen för just din skidort här!

Framför allt är det Lapplandsfjällen och inre Norrbottens län som sticker ut. Största snödjupet på Skärtorsdagens morgon var 163 cm i Katterjåkk, Lappland.

Publicerad 26 mar 2024