Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Här väntas det bli en vit jul

Töväder och plusgrader nästa vecka gör att det troligen inte blir en vit jul i hela landet, däremot ser flera platser ut att få rikligt med snö. Vi går igenom väderläget inför jul.

Efter den senaste tidens kyla med 0-15 minusgrader i söder och 15-30 minsgrader i norr väntas nu plusgrader och regn sätta stopp för den vita julen på flera håll.

I början av nästa vecka kan det bli omkring 5 plusgrader i Götaland och Svealand samt ett par plusgrader i södra Norrland i kombination med blåst och regn. Det gör att snötäcket på många håll sjunker ihop eller försvinner helt.

Snötäcket kan komma tillbaka i söder

Lagom till julhelgen ser vinterkylan ut att komma tillbaka i söder även om det inte blir fullt lika kallt som det varit tidigare i december. Lågtryck väntas nå in över landet från nordväst och för med sig snöfall, på de platser i östra Svealand och Götaland där snön försvinner i början av nästa vecka kan ett tunt snötäcke lägga sig i sista stund innan Kalle Ankas jul spelas på tvn där hemma. 

Ett ordentligt snötäcke väntas till jul från norra Värmland, norra Dalarna, Gävleborgs län och vidare norrut. Från Jämtland, Västernorrland och norrut väntas ymnigt snöfall under början av nästa vecka, vilket kan ge ett snödjup på drygt en halvmeter till jul, både vid kusten och i inlandet.

I stora delar av Svealand kommer det troligen vara ett mindre snötäcke med undantag för de sydöstra delarna.

I de inre delarna av Götaland samt Dalsland väntas det ligga ett tunt snötäcke men i övrigt behöver snön komma dagen före eller på julafton för att det ska bli en vit jul.

Vinterkylan återvänder men snöprognosen osäker

Det kommer vara normala decembertemperaturer eller något kallare under julhelgen. Men var snöområdena passerar och hur stor områden som berörs är osäkert fram till dagarna precis innan julafton.

 

Nedan illustreras snödjupskartan för Sverige morgonen 15 december, där går det att se var de ligger mest och minst snö just nu. 

 

 

Publicerad 15 dec 2022