Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Arktisk kyla på väg in

Bild från Svalbard, Foto: Dylan Shaw

Väderartikel från Aftonbladet

Arktisk kyla kopplar sitt grepp om Sverige och bjuder på minusgrader i nästan hela landet. Samtidigt väntas snö dra in under veckan och lägga sig från norr till söder.

– Kulmen för kylan ser ut att bli kring lucia, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Efter en period av mildare väder drar kall luft in under tisdagen och det blir minusgrader i nästan hela landet.

Tisdagen bjuder även på sol, varvat med moln, över stora delar av landet. Det kan komma lätta snöbyar i södra Götaland och i norra Norrland.

 – Medeltemperaturen den kommande en till två veckorna väntas ligga på 3-6 grader under det normala i stora delar, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Det är den arktiska iskylan som kopplar sitt grepp om Sverige.

– Anledningen är ett högtryck på Grönland som kommer ligga kvar på samma ställe i åtminstone en, två veckor. Att det ligger kvar så länge gör att kall luft från Arktis tvingas ner över Europa och i Sverige. Kulmen för kylan ser ut att bli kring lucia i Sverige.

Drar in under veckan

Under onsdagen och torsdagen dominerar kylan.

– Det kan även då vara en hel del sol men kallt. I Götaland runt 0–6 minus, i Svealand och i Norrland 3–12 minus.

I huvudsak väntas snöfallet dra in i slutet av veckan och lägga sig från norr till söder.

– På torsdagen når snöområden in över stora delar av Norrland från Bottenviken och Bottenhavet och det kan komma 5-10 cm snö samtidigt som det är 5-15 minusgrader. Mest snö ser ut att falla i Norrbotten. I Svealand och Götaland, är det mest molnigt med lokala snöbyar.

På fredagen drar snön in i norra Götaland och norra Svealand.

”Kan ställa till med problem”

– Det är i nuläget osäkert hur stora snömängder det rör sig om men det kan troligen handla om 5–10 centimeter snö och i vissa områden mer. Det kan ställa till med problem om snön faller på kort tid, säger Mikael Luhr.

Under helgen håller sig ett lätt snöfall över Norrland. I söder väntas varierad molnighet och 0 grader vid kusterna längst i söder till 10 minus upp över Dalarna.

– Ostliga till nordostliga vindar för in mycket moln och fortsatt mest minusgrader i landet under söndagen. Det kan förekomma en del snöbyar i Östersjölandskapen men intensiteten är svårbedömd.

Ner mot 15 minus

Under nästkommande vecka kan både kylan och snöfallen tillta, framför allt i Östersjölandskapen och längs Norrlandskusten.

Bakom lågtrycken väntas det sedan spricka upp och då kan det bli riktigt kallt, menar Mikael Luhr.

Temperaturerna kan komma ner mot 5–15 minus i Götaland, östra Svealand och i västra Svealand och i Norrland kan det bli ännu kallare.

– Vinterkylan har greppet denna vecka men troligen blir det ännu kallare kring Lucia fram till 4:e advent.

 

Publicerad 5 dec 2022