Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Helgens väder - Värmen stannar kvar

VÄDERNYHETER
PUBLICERAD 2 MAJ 2024

Skriven av Lasse Rydqvist, Meteorolog på Klart

Majvärmen stannar kvar även under helgen, men inte överallt. Det har funnits med i prognosmaterialet tidigare att vi återigen går mot en omläggning till kyligare väder.

Den här omläggningen skulle även kunna starta redan under veckoslutet, men det ser ut som att det dröjer ytterligare innan den hittar ner till Sydsverige.

Ny högsommarvärme
Under fredagen bjuds det på soligt och vackert väder, med undantag för längst i norr där det blir mer moln och även splittrat regn som passerar österut. Vi kommer återigen upp till 17-23 grader på flera håll i landet. Lokalt upp mot 25-26 grader, alltså högsommarvärme, vid Västkusten. Till följd av den ostliga vinden så blir det svalare över våra sydöstra landskap, då det blåser från det kalla havet.

Fortsatt stabilt och soligt
Molnigheten ökar från sydväst på lördag, vilket ger betydligt lägre dagstemperaturer över Västsverige jämfört med fredagen. Samtidigt drar ett område med regn och skurar österut över norra Götaland och södra Svealand. Lokalt med inslag av åska när svalare luft trycker undan högsommarvärmen. I övrigt blir det fortsatt stabilt och soligt väder.

Kallare luft drar in
Under söndagen är det kallare luft som drar söderut över norra Sverige och det blir en dag med varierad molnighet. Det hänger kvar skurar över främst Götaland och Svealand, lokalt med inslag av åska. Dis eller dimma får svårt att lätta på sina håll vid Östersjölandskapen, vilket håller nere dagstemperaturen jämfört med klara områden.

Publicerad 2 maj 2024