Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Väderåret 2019 - många omgångar av värme

I vårt avlånga land hinner vi få mycket väder under ett helt år. 2019 var inget undantag då det var flera korta perioder med kyla men framförallt många omgångar med värme under både vintern, våren, sommaren och hösten. Överlag blev det ett milt och ganska blött år i Sverige, men globalt sett blev 2019 det tredje varmaste året.

Jag tänkte vi kunde gå igenom väderåret som har varit med start i januari och februari. Flera stormar passerade under vintern och den första, Alfrida, drog in redan den 1:a januari och blev den kraftigaste. Värst drabbat blev Uppland och Gotland till följd av stormvindar och vid kusterna nådde byvinden orkanstyrka. Senare under vintern berördes Norrland av ytterligare tre stormar; Jan som pågick 10-11 januari, Julia 16-17 februari och Mats 24-25 februari. 

I övrigt var det februari som stack ut lite extra under vintern. Det vara 4-6 grader mildare än normalt från södra Norrland till sydligaste Götaland. Under slutet av februari uppmättes temperaturer på hela 10-16 grader. För många blev det sedan som att vintern kom tillbaka i mars när det blev kallare och det föll rekordmycket regn i delar av västra och södra Götaland. I Göteborg 141 mm, i Malmö 115 mm.

Vår – varmt och sedan blött
April brukar kunna bjuda på allt från oönskade snöfall till första känslan av sommar. Det sist nämnda var vad det blev. I början av månaden blev det toppnoteringar på omkring 19 grader i söder. Mer värme letade sig upp över hela landet till påskhelgen och det blev omkring 20 grader varmt på flera håll. Det torra och varma vädret gjorde att risken för gräs- och skogsbränder blev påtaglig. Maj blev sedan en blöt månad i både söder och norr med temperaturer omkring det normala. 

Sommar – flera omgångar med högsommarvärme
När vi gick in i juni var det inledningsvis kyligt i norr men mycket varmluft rörde sig upp över landet och till Nationaldagen blev det 25-30 grader varmt i nästan hela landet. När vi närmade oss Midsommarafton bjöds det på sol på många håll och temperaturer omkring 20-25 grader, över norra Norrland passerade däremot kraftiga regnskurar under midsommarhelgen. Överlag blev det en varm månad i söder med många kraftiga regnskurar som gav bidrog till stora lokala variationer i månadsnederbörden. Juni 2019 blev rekordvarm i Europa och även globalt sett. 

Temperatur i juni 2019 jämfört med medeltemperaturen i juni 1981-2010. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

I början av juli var sedan många som tyckte sommarvärmen lyste med sin frånvaro när det var nordliga vindar och temperaturer på omkring 15-20 grader, samtidigt som det var ganska molnigt. Som vanligt fanns det undantag och denna gång gällde det Västkusten och även Värmland, dessa områden brukar kunna får lite mer sol än övriga delar av landet vid nordliga vindar. 

Under andra halvan av juli blev det återigen mycket varmt med högsommartemperaturer, alltså mer än 25 grader, i hela landet. Under flera dygn blev det dessutom varmare än 30 grader i både söder och i norr. Den högsta temperaturen för året uppmättes i norra Norrbotten den 26:e juli då det blev hela 34,8 grader i Markusvinsa. 

Juli var extremt varmt i stora delar av Europa. Det slogs temperaturrekord i Frankrike, England, Spanien, Schweiz, Nederländerna, Belgien, Tyskland, Italien, Norge, Sverige m.fl. Globalt sett blev även juli rekordvarm. I med värmeböljor två månader i rad som tidvis nådde upp till polarcirkeln bidrog det till extrema skogsbränder i Alaska och Ryssland samt på Grönland.


Temperatur i juli 2019 jämfört med medeltemperaturen i juli 1981-2010. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service

Första halvan av augusti bjöd på klassiskt svenskt sommarväder med sol varvat med skurar och temperaturer omkring 20 grader. Mot slutet av augusti blev det ännu en värmebölja över delar av Svealand och Götaland, med flera tropiska nätter som följd. Tropisk natt är när temperaturen inte understiger 20 grader. 

Höst – varm start och därefter en lång höst
Tropisk natt var det även på flera håll i söder den 1:a september. I Falsterbo, Skåne,  uppmättes en temperatur på 24,9 grader vid midnatt, vilket är mycket ovanligt. September i övrigt var inte speciellt dramatisk utan sakta men säkert började hösten ta över. 

September är den tid på året då havsisen på Arktis är som minst och så var det även i år. Havsisens utbredning var den 18 september den näst minsta, till följd av den varma sommaren på norra halvklotet. 

avsisens utbredning på Arktis den 18:e september. Nästa minsta utbredningen som har uppmätts. Källa: NSIDC, National Snow and Ice Center, University of Colorado Boulder.

I vanlig ordning var det många som hoppas på att sommarvärmen skulle hitta tillbaka i oktober. Istället var det inledningsvis kallt och den meteorologiska hösten hade greppet om hela landet redan den 3:e oktober. Det blev det tidigaste avskedet av sommaren på 40 år. I södra halvan av landet blev oktober en mycket blöt månad som ledde till höga flöden på flera håll, medan det i norr kom mindre nederbörd av normalt. 

Publicerad 9 jan 2020