Annons

Varför ofta förhöjd risk för bränder på sommaren? 

fritid 

Det finns en anledning till varför man upplyser om att det råder en förhöjd risk för bränder i naturen vid den här tiden på året och varför man bör vara lite extra uppmärksam då många ger sig ut i naturen och grillar.


 - Om det har varit torrt en längre period bör man ha lite koll på vad som gäller om man ska grilla i naturen, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.

Torrt i marken i flera lager 

Torka och värme är två saker som ger risk för bränder vid den här säsongen och i synnerhet skogsbränder. 

 - Långa perioder av torka gör att marken torkar i flera lager, vilket gör att bränder startar. Dessutom kan bränder sprida sig mellan trädkronorna när det varit varmt och torrt mycket länge, förklarar Mikael Sjöstrand. 

Dubbelkolla vad som gäller i ditt område om du ska grilla

Vid extrem torka utfärdas eldningsförbud på många platser i Sverige – och ibland råder även grillförbud. Ha som tumregel att alltid undersöka innan på kommunen, länsstyrelsen eller räddningstjänstens webbplatser för att få ett bättre grepp om vilka regler som gäller i ditt område.

Det finns två typer av eldningsförbud – eldningsförbud och skärpt eldningsförbud. Läs mer av vad dessa innebär på krisinformation.se

Några tips om hur man förebygger bränder

  • Håll alltid 15 meters distans till hus och skog. Vid ett lantbruk gäller i vissa fall ett skyddsavstånd på 75 meter till byggnad och 40 meter till skog.
  • Vattna runt grillplatsen, gärna två meter från där du planerat att grilla.
  • Ha en mobiltelefon med täckning till hands.
  • Håll elden under uppsikt hela tiden. 
  • Tänk på var du ska grilla, var blåser det ifrån, hur mycket blåser det, kan vinden gör att eldflammor sträcker sig in i en buske eller liknande. Undvik att grilla om det blåser kraftigt.
  • Släck grillen med mycket vatten när du är färdig.

Publicerad 1 jul 2020