Valborg - vad firar vi egentligen?Fritid

Våren har förvisso redan anlänt, men på Valborg hyllar vi brytningstiden mellan vinter och sommar samt vinterns sista dag. Högtiden infaller alltid den sista april på solens "kvartspunkt" i solhjulet, det vill säga mitt emellan vårdagjämning och midsommar. 

 

En dag värd att fira

Även om det i år inte blir en helt vanlig Valborgborgsmässoafton, eller Valborg som det ofta kallas, är det fortfarande en dag värd att fira. Högtiden anses nämligen vara en symbol för ljuset och våren och har firats den sista april i Sverige sedan någon gång under medeltiden. Ursprungligen kommer traditionen från Tyskland och idag firas Valborg även i Estland, Finland och Lettland. Namnet Valborg härstammar från det tyska helgonet Sankta Walpurgis (Valborg). Hon var abbedissa (föreståndare för ett nunnekloster) och levde under 700-talet.

Varför har vi majsbrasa?

Valborgseld, valborgsmässobål, majkasa, majbål eller kanske den vanligaste benämningen majbrasa, är något som hör Valborg till. Enligt tradition ska även en manskör sjunga traditionella vårsånger när brasan är tänd. I år blir dock de stora brasorna inställda på de flesta håll i landet. Traditionen med valborgseld har från början ett katolskt ursprung och förr tändes eldarna för att bränna upp det gamla och ge plats åt det nya. Man trodde också att natten mellan valborgsmässoafton och 1 maj var en magisk natt, då häxor och andra övernaturliga väsen var ute och flög på sina kvastar, och för att skrämma bort dem tände man eldar. 

Sjung om studentens lyckliga dag…

Valborg är även en av årets stora högtider för högskolor och universitet. Den firas genom olika arrangemang och kanske framförallt i de stora akademiska studentstäderna. I exempelvis Uppsala är Valborg fullspäckad med aktiviteter: från champagnefrukost, forsränning och sillunch till mösspåtagning, studentsång och champagnegalopp − allt till vårens ära.

Valborgsvädret har varierat genom åren

Trots att Valborg är en symbol för vårens intåg är denna dag inte alltid helt pålitlig när det kommer till vädret. Historisk har den sista april bjudit på både snöblandat regn och heta sommartemperaturer. Som exempelvis år 1985 när det var snöslask under valborgsmässofirandet i Lund, samtidigt som snön låg decimeterdjup på sina håll i Småland. Ett annat exempel är våren 2000 när det istället var riktigt varmt i Markaryd i södra Småland som hade hela 28,8° på valborgsmässoaftons eftermiddag och då det ännu på kvällen var över 20° i de västra delarna av Götaland.

1886 är en Valborgsmässoafton som sticker ut rejält med extremt låga temperaturer. Ett flera decimeter tjockt snötäcke hade bildats några dygn tidigare och natten mot den 30 april sjönk temperaturen till -19,0° i Viredaholm i Småland och -16,0° i Skeppsholmen i Västergötland. Källa SMHI

Publicerad 27 apr 2020