Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Vad hände med våren?

VÄDER

Våren är en härlig tid som de allra flesta längtar till efter vinterns mörka månader. Trots att det bara är februari så knoppar det och fåglarna kvittrar redan i Götaland, Svealand och uppemot sydligaste Norrland. Redan i januari kunde man till och med uppmäta halter av pollen. I veckan har det dock snöat i stora delar av landet och vårens intåg får vänta. När är det formellt vår egentligen?

 

Enligt kalenderns årstider definieras vårens månader som mars, april och maj.

  • Sommaren: juni, juli och augusti.
  • Hösten: september, oktober och november.
  • Vintern: december, januari och februari.

Meteorologisk vår mäts dock inte efter kalenderns regler över årstiderna i Sverige. När dygnsmedeltemperaturen för en ort stiger och har varit över noll grader sju dagar i rad har meteorologisk vår anlänt till den platsen. Därefter räknas det som vår från och med den första av de sju dagarna. Det har bestämts att meteorologisk vår kan börja som tidigast den 15 februari.

Våren anländer tidigare i söder än i norr och oftast vid kusterna före inlandet, och till sist även i fjällen. I år har den meteorologiska vintern inte anlänt i vissa områden ännu, vilket innebär att de områdena går direkt från höst till vår. Det blev till exempel ingen vinter i stora delar av Bohuslän, västra Västergötland, Halland, Skåne, Blekinge, östra Småland, Öland, Gotland samt kring Vänern och Vättern. I Växjö uteblev vintern för första gången sedan åtminstone 1961.

Några exempel på när den meteorologiska våren normalt brukar anlända på olika platser i landet:

  • Kiruna 1 maj
  • Östersund 11 april
  • Stockholm 16 mars
  • Malmö 22 februari

I år kommer våren ankomma på första möjliga datum ovanligt långt norrut, exakt hur långt norrut vet vi på lördag.

Det är dock bra att komma ihåg att våren är nyckfull och det oftast kommer bakslag då det blir kallare och ibland även snöfall som når långt söderut. Det är inte omöjligt att det skulle bli ett bakslag i södra Sverige under slutet av februari eller början av mars. Har den meteorologiska våren infallit kan det dock inte bli en meteorologisk vinter även om det skulle vara riktigt kallt i över fem dagar i följd.

Sommartid

En stor vändning till att det känns som vår brukar däremot vara när vi ställer om klockan till sommartid och ljuset blir mer påtagligt, då upplever många att det har blivit ”vår på riktigt”. I år ställer man fram klockan natten mellan 28 och 29 mars.

Publicerad 19 feb 2020