prognos klart

Gissningslek eller exakt vetenskap – hur säker är en väderprognos och hur kommer det sig att det kan vara en regndroppe i prognosen när det plötsligt är klar himmel och solen skiner utanför fönstret?

Med mer än 20 dagar kvar till jul är det många som redan nu spekulerar kring julvädret – blir det en vit julafton? Den ständiga frågan som alla tidningar vill ge svar på – vi vill ha full kontroll över vädret och lika besvikna blir vi när fel slår in.

Tekniken blir ständigt bättre men att ge långtidsprognoser kan i vissa fall vara svårt. Ju längre bort vi kommer desto större osäkerhet blir det. Väderprognosen är en färskvara som ständigt behöver uppdateras.

När man gör en prognos utgår man från det väder som råder just nu, man tittar på temperatur, molnmängd, lufttryck och vindar. Vädermodellerna använder nuläget för att simulera vädret framåt – osäkerheten i varje parameter ökar därmed ju längre fram i tiden vi kommer. På kort sikt kan meteorologen förbättra prognosen utifrån teori och väderläge som man vet att data har svårt att fånga, men den handpåläggningen är svårare att göra på längre sikt.

För att säkerställa en prognos jämför man den med observationer, man får fram en hit rate, det vill säga hur träffsäker prognosen faktiskt är. Det finns dock en begränsning i antalet observationer. Eftersom det finns en del osäkerhet i prognoser är sannolikhet ett bra sätt att mäta hur trolig en prognos är. På Klart kan användarna enkelt få en hint om sannolikheten för till exempel nederbörd.

Tekniken och superdatorernas beräkningsmodeller utvecklas ständigt, de blir allt bättre på långtidsprognoser men har fortfarande svårt att värja sig mot vissa besvärliga vädervariationer som skapar osäkerhet. Andra väderlägen är enklare att fastställa.

– Genrellt kan man säga att vädermodellerna är bättre när soltimmarna är färre. Men under sommaren när det är mycket energi i atmosfären och förändringar är snabba kan det vara svårt att fånga skurar eller avgöra vart skurarna kommer att vara som mest intensiva, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart

Det är därför inte konstigt att solen ibland tittar fram när prognosen visar skurar, särskilt inte under sommaren - det lokala variationerna i prognosen är då många och regnet befinner sig antagligen bara ett par mil bort.