Sommartid - ställer vi fram eller tillbaka klockan?

väder 

Snart ställer vi om klockan från vintertid till sommartid. Närmare bestämt under natten från lördag 28 mars till söndag 29 mars. Men varför gör vi det egentligen och ska klockan ställas fram eller tillbaka?

 

Vad är vårdagjämning?

Vårdagjämning är den tid på våren då jordens syd- och nordpol exponeras precis lika mycket mot solen. Detta innebär att dag och natt vid den tidpunkten är på ett ungefär lika långa, vilket till viss del är en sanning med modifikation. Redan innan vårdagjämning är nämligen dag och natt jämnlånga. 

Vårdagjämning och sommartid är däremot inte samma sak. Vårdagjämningen är alltså inte en dag, utan en händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på olika ställen på jorden.

Oavsett detta anses både vårdagjämning och när vi går över till sommartid av många som det första startskottet på att våren är här ”på riktigt” och att ljuset har vunnit över mörkret.

Ska klockan fram eller tillbaka?

Varje år är det samma sak när vi närmar oss sommartid. Det råder viss förvirring om huruvida klockan ska skruvas fram eller tillbaka.

Tips:

För att komma ihåg åt vilket håll det ska vara är ett råd att ha trädgårdsmöbler i bakhuvudet. När sommaren anländer ställer vi fram möblerna och på vintern ställer vi tillbaka dem. Vi ställer alltså fram klockan på våren och tillbaka den på hösten. 

Ljuset har positiva effekter 

Oftast tar det upp till fem dagar att ställa om kroppen till att gå upp en timma tidigare. 

Ljusare tider har flera positiva effekter som påverkar oss ur ett hälsoperspektiv. Vi blir både gladare, mer positiva, mer kära och starkare, vilket delvis har sina förklaringar i att solljus ökar nivåerna av lyckohormonet serotonin i kroppen.

Sommartiden har länge varit om omtvistat ämne inom EU. Under 2018 togs beslutet av EU-parlamentet att från och med år 2021 är det upp till varje medlemsland att bestämma vilken tid som användas.

Datumen för sommartid, men även klockslaget för vårdagsjämningen, är olika från år till år. Sommartid inträffar dock alltid den sista helgen på natten mellan lördag och söndag i mars.

Kommande år infaller sommartiden på följande datum:

2021 - Natten mellan lördagen den 27 mars och söndagen den 28 mars
2022 - Natten mellan lördagen den 26 mars och söndagen den 27 mars
2023 - Natten mellan lördagen den 25 mars och söndagen den 26 mars
2024 - Natten mellan lördagen den 30 mars och söndagen den 31 mars
2025 - Natten mellan lördagen den 29 mars och söndagen den 30 mars

Källa: Illustrerad vetenskap

Publicerad 16 mar 2020