Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Så blir vädret i januari och februari

 

mikael sjöstrand

 

 

Prognos uppdaterad 21 januari

Det hårda vädret i fjällen ser ut att hålla i sig ett par veckor, men hur ser väderläget ut på övriga platser? Är våren på ingång? Vi tar en titt!

24 - 30 januari: En till vecka med hårt fjällväder

Lågtryck drar in västerifrån över fjällen och det blir många dagar med snö och blåst. Öster om fjällen ger de västliga vindarna en föhn-effekt och det finns goda solchanser, temperaturen ser ut att stiga med uppemot fem grader vissa dagar. I fjällen däremot blir det kyligare, 0-5 minusgrader. 

I söder väntas flera dagar bli soliga och småblåsiga, med en temperatur mellan 0-6 plusgrader. Däremot kan det i östra Götaland bli ytterligare några grader mildare på grund av de västliga vindarna. Till helgen väntas ett ordentligt blåsväder passera över landet och det blir uppemot 5-10 plusgrader i stora delar av landet.

31 januari - 6 februari: Blåsigt och blött i söder

Det blir lågtrycksbetonat väder i stora delar av landet även denna vecka - det ger mycket moln, men även blåst och flera dagar med snö och regn. Lågtrycken når in västerifrån vilket talar för att det blir regn och blötsnö i söder, och temperaturen håller sig på plussidan. I norr kan ett högtryck hålla emot lågtrycken till viss del, vilket ger få dagar med snöfall men det kan även bli mycket kallt enstaka dagar.

Även denna vecka kan det bli kallt i stora delar av landet enstaka dagar när nordvästliga vindar sveper ner över landet bakom lågtrycken som rör sig österut.

7 - 13 februari: Plusgrader långt norrut

Högtrycksdominerat väder väntas över stora delar av Europa vilket gör att mycket mild luft kan nå upp över Sverige när lågtryck når in från sydväst. I norr väntas det falla en del snö, men i söder kommer det främst handla om regn och det blir troligen ett par grader mildare än föregående vecka. I norr från tre plusgrader vid kusten till 5 till 10 minusgrader i fjällen, i söder 0-8 plusgrader. Enstaka dagar kan bli soliga och bjuda på uppemot 10 plusgrader i Östersjölandskapen.

14 - 20 februari: Vårkänslan sprider sig över Sverige

Högtrycksdominerat väder väntas få en stadigare grepp över Sverige under andra delen av februari. I söder troligen 5-10 plusgrader och en del soliga dagar men småblåsigt. I norr varvas troligen högtrycksbetonat väder med sol, med att nederbördsområden passerar och det kan blåsa upp ordentligt. Nära kusten omkring nollgradigt, men över inlandet och fjällkedjan ligger temperaturen mellan 0-5 minusgrader.

Små chanser för vintervädret att komma tillbaka till hela landet

I nuläget tyder det mesta på en mild och blöt start på februari som sedan blir mildare och soligare eftersom. Tidigare såg det ut att finnas chans för en vändning under februari, med polär luft som skulle kunna leta sig ner över Sverige. Men sannolikheten för det är i nuläget låg. Istället väntas våren anlända relativt tidigt till delar av södra Sverige.

Publicerad 12 jan 2022