Annons

nysning

Snuva, nysningar och irriterande ögon som kliar. Symptomen känns lätt igen som pollenallergi. Men det är inte bara utomhus vi behöver vara på vår vakt, pollen följer även med oss in i våra hem.

Drabbas du av nästäppa, nysningar, klåda i näsan och röda kliande ögon den här tiden på året? Då är du långt ifrån ensam. Cirka var femte svensk lider av pollenallergi. Studier* visar att allergin ökat sedan mitten av 1990-talet. Bara mellan åren 1992 och 2012 ökade andelen gräs-och pollenallergiker från 26 procent till 39 procent. Varma somrar och mildare klimat tros vara en av förklaringarna till den drastiska ökningen. * Studien gjordes vid Sahlgrenska Akademin och är från 2016.

Pollensäsongen kom tidigt i år, redan i februari började hassel och al att blomma, och det lär dröja ända in på höstkanten innan den med besvär kommer att kunna pusta ut. Hur påverkad en allergiker blir av pollen beror på hur känslig personen är och vilka typer av pollen som finns i luften. På våren är det vanligast med björkpollen, på sommaren gräspollen och framåt sensommaren är det gråbopollen som främst orsakar besvär. Det går inte att förebygga pollen helt men det finns en del saker man kan göra för att lindra sina besvär - även i det egna hemmet.

Så pollensäkrar du ditt hem

1. Pollen sprids med vinden och därmed svåra att undvika, men det finns knep du kan ta till för att inte få med dig pollen in i hemmet. Här får du några tips på hur du kan pollensäkra ditt hem.

2. Undvik öppna fönster på dagen, pollenhalterna är som högst då.Vädra på natten eller tidig morgon då pollenhalterna är låga.

3. Byt sängkläder ofta.

4. Husdjur som varit ute samlar ofta på sig pollen, undvik därför kontakt med pälsen. Borsta gärna pälsen för att få bort det värsta.

5. Undvik att ta in växter med pollen i hemmet.

6. Undvik att hänga kläder utomhus.

7. Tvätta eller skölj håret efter att du varit ute. Pollen fastnar lätt i håret!

8. Städa regelbundet, dammsuga, våttorka och damma av möbler. Använd gärna dammsugare med partikelfilter och se till att ventilerna i hemmet även förses detta filter.

Publicerad 4 jun 2019