Så påverkar vädret Vasaloppet

VÄDER

Första söndagen i mars är det dags för Vasaloppet, världens största och äldsta långlopp på skidor. Det nio mil långa loppet med hittills 15800 anmälda deltagare går mellan Sälen och Mora. Hur vädret och temperaturen blir under tävlingshelgen är en brännhet fråga!
 

Temperaturen påverkar snön och underlaget, vilken valla åkarna ska lägga under skidorna och hur mycket kläder de ska ha på sig. Väderförhållandena brukar dessutom ändras under dagen och under loppets gång. Det är till exempel kallare vid starten av loppet än när man kommer upp bland myrarna i skogen som omger stora delar av banan.

Påverkar spåren

Många åkare upplever att det är svårare att ta sig fram när det varit lite varmare och plusgrader, då spåren kan vara isiga och slaskiga. Vid sträng kyla däremot håller sig spåren hårda och fina utan att smälta. Det finns helt enkelt många faktorer kopplade till vädret som kan påverka sluttiden.  

Trafiken och åskadarna

Det är inte bara åkarna som påverkas av vädret. Vid extrem kyla och kraftiga vindar påverkas såklart även trafiken upp till Sälen och Mora, men värst kan det nog bli för åskådarna som i de fallen står stilla och tittar på loppet utan skydd! Men detta kommer troligen inte bli ett problem just i år då vi hittills haft en ovanligt mild vinter.

Den milda vintern

Detta års milda vinter har ställt till utomhusträningen för många Vasaloppsåkare eftersom många skidanläggningar i landet haft sina skidspår stängda på grund av för lite snö. 

På grund av bristen på snö i Vasaloppsarenan har Vasaloppet tagit beslutet att flytta starten för två av vinterveckans lopp. Det är Vasaloppet 45 (f.d. Halvvasan) och Nattvasan 45 som kommer att starta i Evertsberg istället för i Oxberg. Samtidigt pågår just nu arbetet för att snösäkra Vasaloppsspåret inför vinterveckan 2020. Man hämtar natursnö från närliggande områden och placerar ut snökanoner som förser spåret med konstsnö. (Källa: www.vasaloppet.se)

Publicerad 18 feb 2020