Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för MAT.se

Så blev kräftskivan en svensk traditionfritid 

Årets kräftsäsong inleddes redan den 7 augusti i år och pågår ända till sista oktober. Vad är det vi firar egentligen och har vädret någon betydelse för tillgången på insjö- och flodkräftor?

 

Kräftpremiären

Kräftkalas eller kräftiva som det också kallas är en svensk tradition som firas i samband med att kräftfiskesäsongen startar under sensommaren. Enligt gammal tradition så ska kräftpremiären starta i början av augusti. Bakgrunden till det har att göra med ett gammalt kräftfiskeförbud mellan november och 7 augusti. Sedan 1994 är dock kräftfiskeförbudet borttaget, men det finns fortfarande en del lokala bestämmelser för vissa sjöar. Idag finns det dock inget givet datum för när kräftpremiären startar utan det varierar år från år.

Uttrycket kräftskiva började användas under 1930-talet. Från början ansågs kräftor vara överklassmat. Detta beror antagligen på att kräftfesten har sitt ursprung i borgerliga “kräftsupar” under 1800-talet, vilket var ett festligt sätt att ta farväl av sommaren och välkomna hösten. Under 1960-talet blev kräftskivor allt vanligare bland alla samhällsklasser i Sverige. Det var också då som vi började importera kräftor från olika länder såsom Turkiet, Spanien och Kina, vilket gjorde tillgången på kräftor mer lättillgängligt.

Levnadsförhållanden 

Kräftor trivs bäst i varma sjöar och de år när det varit extra varmt kan fisket starta tidigare. Den optimala temperaturen för att kräftorna ska växa till sig är mellan 17 och 20 grader. Är det däremot varmare än så i vattnet kan det istället bli sämre tillgång på kräftor.

I Sverige finns det två typer av kräfta, den inhemska och numer även hotade flodkräftan (på grund av kräftpest och miljöförändringar) samt den importerade signalkräftan från Nordamerika.

Detaljer till festen

Dekorationen till kräftskivan brukar vara hattar, haklappar, festliga dukar, fint porslin, värmeljus och festlyktor. Ordet "skiva" syftar här på bordsskiva, ett bord dukat med mat och dryck.

En annan viktig detalj är ju såklart även sånghäftet med nubbevisor. Andra populära tillbehör till kräftorna är bland annat snaps, västerbottenostpaj, aioli och färskt bröd.

Hitta allt till kräftskivan hos Mat.se och få det leverat till dörren.

Tillstånd för att fiska

För att få fiska kräftor är det krav på att du är yrkesfiskare eller är fiskerättsinnehavare med eget vatten. I en del sjöar och vattendrag kan du som är privatperson och fritidsfiskare dock lösa ett särskilt fiskekort för kräftfiske. Precis som vid annat fiske måste du alltid följa fiskereglerna som gäller i det vatten du fiskar. 

Det finns ett undantag då du inte behöver tillstånd eller fiskekort för kräftfiske och det gäller i Vättern. Du kan läsa mer om reglerna för kräftfiske hos Jordbruksverket.

 

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 17 aug 2020