Var är solen? 

Solen fortsätter lysa med sin frånvaro. December brukar vara den solfattigaste månaden med 20-40 soltimmar, men i år har de flesta platserna haft färre än fem soltimmar hittills.

Mellan 1-20 december var det delar av fjällen, delar Östersjölandskapen och södra Gotland som hade mer än fem soltimmar. Mörkast har det varit i Stockholm där man ännu inte haft en hel soltimme sedan i slutet av november. 

Nya rekord på gång?

Håller det mulna vädret i sig är vi på väg mot noll soltimmar och tangerat rekord i Stockholm, där senaste gången det hände var år 1934. Men även andra platser som Borlänge, Göteborg och Lund är på väg mot en rekordgrå månad med endast två soltimmar. De tidigare bottennoteringarna ligger på 13 soltimmar i Göteborg (2007), 18 soltimmar i Borlänge (1997) och åtta soltimmar i Lund (2007). 

Större solchanser under slutet av december

Det gråmulna och milda vädret kommer åtminstone fortsätta fram till 22-23 december. Lagom till juldagarna väntas ett omslag och eventuellt kan då torrare och även lite kallare luft breda ut sig över landet, vilket i sin tur skulle bidra till mer sol.

Vi på Klart håller dig uppdaterad kring soltimmarna när vi fortsätter vidare in i december. ☀️ 

Även om det troligen blir få soltimmar i december i år, så finns det platser längst i norr som inte får något dagsljus förrän nästa år, till exempel Kiruna där det råder så kallad polarnatt från 12 till 31 december.

Publicerad 10 dec 2020