Nya sättet att presentera väderprognosen

mikael sjöstrand

Väder presenteras i radio, TV, mobilen och på vädersajter men vad blir nästa steg? Det viktigaste med presentationen av väderprognosen är ju att den inte misstolkas. Det är självklart att läsa eller se en väderprognos, men i framtiden kan det bli så att man får känna på vädret.

Brittiska BBC har hittat en ny dimension till framtidens väderprognoser, nämligen att man ska kunna känna väderprognosen. De har utvecklat en maskin som förenklat består av en surfplatta med en specialhögtalare som har tillverkats för att man ska kunna känna på vädret med handen. Högtalaren består av 256 stycken små högtalare och skickar ut ultraljudvågor som kan skapa känslan av att solen gassar, regndroppar faller eller snöflingor singlar ner. Surfplattan visar samtidigt på klassiskt vis vädersymbolen som högtalarna simulerar.

Det skulle alltså aldrig behöva bli några tveksamheter om hur det känns när det är åtta plusgrader, mulet och måttliga vindar. Istället skulle man kunna känna på vädret för hela dagen innan man ger sig ut på morgonen. Det är dock långt kvar då det i nuläget endast finns en prototyp. Vill du veta mer och se bilder på maskinen kan du kika in här.

Publicerad 26 feb 2020