När anländer vintern i år?


Foto: Jenny Theolin

Väder

När dagarna blir kortare är vi många som längtar efter vinter med både snö och kyla. År 2010 låg ett snötäcke över vårt avlånga land men förra året var det knappt någon vinter i söder. Hur ser prognosen ut i år, vad räknas som vinter och när väntas den komma?

Meteorologiskt sett blir det vinter när dygnsmedeltemperaturen varit lägre än noll grader i fem dagar i sträck. Det behöver alltså inte ha fallit någon snö.

Vinter har redan anlänt

Även om det för många känns som om vi befinner oss mitt i hösten är det flera platser i Sverige som redan fått vinter. Norrbotten och Västerbotten, med en del undantag vid kusten, fick vinter redan förra veckan. Även i delar av Jämtland och Västernorrland har vintern anlänt.


Källa: SMHI, uppdaterad 8 november

När avancerar vinter längre söderut?

Sydliga vindar har dominerat sedan slutet på oktober gjort så att det främst känts som höst. Under första halvan av november såg det tidigare ut som att ett högtryck skulle etablera sig väster om Sverige och för ner kallare luft, och på så sätt gör att vintern avancerade längre söderut än vad kartan ovan visar. 

I nuläget ser det dock att dröja innan någon ordentlig vinterkyla breder ut sig, istället väntas de fortsätta vara milt. Det finns dock fortfarande förutsättningar i atmosfären för att kalla nordliga vindar tar över mot slutet av november och då blir det åtminstone vinterkyla i landets norra och mellersta.

Kalla nordliga vindar krävs för att vintern ska nå till Skåne

Vintern kommer oftast till de södra delarna av landet någon gång mellan november och januari, oftast i samband med att de kalla nordliga vindarna sveper ner över landet. Torr luft kan då täcka landet vilket ger förutsättningar till klart väder och nätterna kan då bli mycket kalla.

Vad säger långtidsprognoserna i år då?

Det mesta talar för att det blir en mild vinter i år med lågtryck som avlöser varandra.  Det brukar medföra att den milda luft som når upp över södra Sverige ger plusgrader, medan det i norr oftast blir minusgrader och mer snö än normalt. Det finns viss indikation på att det under november och december periodvis kommer att bli en del kyla och kanske även lite snö i de södra delarna av landet.

Det är dock en bit kvar tills vinter tar fart på riktigt och successivt håller vid dig uppdaterad här på klart.

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

Publicerad 26 okt 2020