Annons

Midsommarvädret – Ovanligt soligt och varmt!

mikael sjöstrand

De senaste 15 åren har det varit flera blöta och svala midsomrar, men i år blir det sol och värme på många håll. Dock med undantag för delar av södra Sverige då ett lågtryck över Polen för in regn och åska.

Midsommaraftons morgon kommer troligen ge sol i så gott som hela landet, men sedan skiljer sig vädret lite. Överlag blir det 20–25 grader varmt men några grader lägre i fjällen samt i de områden i söder där det väntas regn.

Norra Norrland – Nordliga vindar blåser ner och ger mest klart väder med svaga till måttliga vindar, men i Västerbottens inland mer moln och en del skurar. Det blir temperaturer på 16–20 grader och uppemot 22–23 vid kustbandet. Det soliga varma vädret fortsätter troligen under hela midsommarhelgen och temperaturen stiger till närmare 25 grader under söndagen.

Södra Norrland – En solig och varm midsommar med mest klart väder och temperaturer på 22–28 grader. Mot slutet av midsommarhelgen börjar dock regnskurar nå upp söderifrån, eventuellt med inslag av åska.

Svealand – Varmt och soligt med temperaturer på 20–25 grader, i Värmland och Dalarna lokalt uppemot 27–28 grader. Mot slutet av midsommarafton väntas en del moln och eventuellt något regn beröra Södermanland och Uppland. Under lördagen och söndagen blir det någon grad lägre samt en hel del moln och både regn- och åskskurar.

Götaland – En solig start på långhelgen men sedan börjar regn nå in från sydost. Under midsommarafton berörs Öland, Gotland, Småland, Blekinge och Skåne av regn, men i övriga delar av Götaland blir det mest soligt och varmt. Till kvällen kan dock regnskurar med inslag av åska även beröra Halland.  Temperaturer på 16–22 grader i de områden som får regn, men i de soliga områdena 22–28 grader. Vidare under midsommarhelgen mest växlande molnighet samt regn- och åskskurar med temperaturer på 20–25 grader.

Men hur ovanligt är det att det blir såhär varmt och soligt? Jämför själv midsommarvädret andra år här.

Prognos uppdaterad 15 juni

Publicerad 15 jun 2020