Håll koll på vårtecknen i naturen 


Väder

Intresset för vårens ankomst har alltid varit stort och de flesta av oss blir överlyckliga av tidiga vårtecken. Men det är inte bara den klassiska snödroppen som blommar som betyder vår. Det finns mer att hålla utkik efter! 


Blommorna tittar upp

Vårens första budbärare är blommorna, som väcker både glädje och hopp och antyder att de ljusa månaderna snart är här. Förutom snödroppar så kommer även krokus, hästhov, tussilago, sälg, hägg och vintergäck. Blåsippa, vitsippa och vårlök kommer lite senare, oftast i april.

Pollenallergin känns av

Ett inte lika trevligt vårtecken är att pollenallergin kommer. För de som lider av allergi mot pollen från björk och andra lövträd är besvären som börjar när björkarnas knoppar öppnar sig ofta en indikation på att våren är här.


Djuren vaknar till liv i naturen

Förutom att naturen exploderar med blomster vaknar björnar, grävlingar, hasselmöss, igelkottar och vissa ormar till liv igen, som är några av de djur som legat i vintersömn under de kalla månaderna. De flesta av dessa djur är dock svåra att hålla koll på då de är skygga eller rent av farliga.

Tranor är ett tydligt vårtecken och de första brukar anlända i mitten av mars. Hornborgasjön är en populär plats att besöka på våren för att få se tranorna.


Flyttfåglarna kommer tillbaka

Många svenska fåglar flyttar till varmare breddgrader över vintern för att sedan återvända under våren. Några av de fågelarter som brukar flytta hem i mars är skogsduvor, ringduvor, tranor, tofsvipa, stare, bofink, rödhake och trädlärka. 

Forskarna ser dock trenden att fler fågelarter än för 30 år sedan har ändrat sina flyttmönster. En del fåglar har börjat återvända tidigare på våren eller valt att stanna kvar i Sverige under vintern, alternativt gradvis flyttat sig närmare Norden. Detta på grund av det blir fler milda vintrar.

 

 

 

 

Publicerad 5 mar 2020