Annons - Blocket Utbildning

Här finns utbildningar till framtidens yrken

Coronakrisen slår tungt mot arbetsmarknaden och massor av jobb försvinner. Men det finns hopp. Vissa branscher är i behov av ännu mer arbetskraft än tidigare. Regeringen har föreslagit flera åtgärder för att de som förlorar sina jobb lättare ska kunna skola om sig. Inte minst genom att storsatsa på yh-utbildningar.

Förändras efter arbetsmarknadens behov

Yh står för yrkeshögskolan och är en utbildningsform specifikt utformad för att ge jobb direkt efter examen. Utbildningarna är oftast 1–2 år långa, CSN-berättigade och i de allra flesta fallen avgiftsfria. De drivs i nära samverkan med näringslivet och förändras hela tiden för att passa arbetsmarknadens behov. Andelen studerande som får jobb är därför mycket högt: fler än 9 av 10 har jobb efter examen.

Minst en tredjedel av yh-utbildningen består av praktik, och fler än hälften fortsätter att jobba på den arbetsplats där de praktiserade.

"Yh står för yrkeshögskolan och är en utbildningsform specifikt utformad för att ge jobb direkt efter examen."

Inom branscher där jobben finns

För att få gå en yh-utbildning måste man ha gått ut gymnasiet. I vissa fall behöver du även ha läst särskilda kurser på gymnasiet eller ha arbetslivserfarenhet. Det är därför en populär utbildningsform för den som vill byta bana mitt i karriären: medelåldern på de studerande är 31,5 år.

Yh-utbildningar finns inom många olika branscher där chanserna till jobb spås vara som högst de närmaste åren. Exempelvis hantverkaryrken som VVS-montörer, elektriker och snickare. IT-yrken som UX-designer, IT-säkerhetstekniker och systemutvecklare. Och vårdyrken som steriltekniker, tandsköterska och vårdadministratör.

 

Utbildningar inom hantverk, hälsa & sjukvård och data & IT hittar du här

 

Här hittar du utbildningarna

Hur hittar man rätt i utbildningsdjungeln då? Ett tips är att använda Blocket Utbildning. Här samlas kursutbud från yrkeshögskolor, högskolor och andra utbildningsaktörer på ett och samma ställe. Du kan smidigt filtrera på ämnesområden, plats och utbildningsform och få överskådliga fakta om exempelvis utbildningens start- och slutdatum. Sökmotorn gör det också enkelt att upptäcka flera liknande utbildningar.
Yrkeshögskolorna har anpassat antagningsprocessen efter rådande omständigheter: de görs helt online och på distans. Samma gäller utbildningarna, de kommer att ske på distans så länge situationen kräver.

Många av höstens yh-utbildningar har sista ansökningsdatum 15 maj – så det finns fortfarande tid att söka.

 

Byta bana i yrkeslivet? Hitta din utbildning här!

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 16 apr 2020