Annons - Vattenfall

Här är skidliften som drivs av solceller

Precis utanför familjens hus i Åre ligger den. Den före detta skidstjärnan Henrik Windstedts egen skidpark och drömbacke. Här finns också en skidlift, som drivs med hjälp av solens strålar.

– Den står där ståtlig och grann. Jag fick nys om den via en kompis. Det var en backe i Saltsjöbaden som skulle skänka bort den till vem som nu orkade montera ner den, så jag hoppade in i bilen direkt. Sen årsskiftet drivs den med hjälp av solcellspaneler som sitter på taket på en närliggande lada, säger Henrik Windstedt.

Och i skidparken åks det för fullt. 

–      Alla barn i området är överlyckliga, och snart kommer landslaget på besök så det ska bli riktigt kul att hårdtesta parken. 

"Det känns spännande att ”drifta” en gammal lift med något så modernt som solceller"

Varför valde du att driva den med hjälp av solceller?

–      Det känns spännande att ”drifta” en gammal lift med något så modernt som solceller. Sen passar det perfekt med just en lift eftersom den inte står på dygnet runt i sex månader.

Henrik Windstedt

Vad har du för inställning till hållbarhet och klimat? 

–      Som skidåkare är det ju extremt påtagligt hur mycket vi har vårt klimat att tacka. Som förälder har jag verkligen börjat tänka annorlunda på hållbarhet. Man hoppas ju att ens barn och barnbarn och väldigt många generationer efter det ska ha samma ynnest att kunna njuta av snö och berg så som jag har gjort.

 

Vill du veta mer om solceller och om de skulle funka hemma hos dig?

 

Här hittar du allt du behöver veta om solceller hos Vattenfall

 

Advertisement

Publicerad 6 mar 2020