Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Annons – KRY

Här är pollensäsongens olika perioder

De flesta känner till att halterna av pollen ökar i luften framåt vårkanten med vad många kanske inte vet att redan i februari finns det risk att känna av allergisymtom.

När just du får besvär beror på var i landet du bor och vilka pollen du är allergisk mot. Vissa känner bara av besvären under en begränsad period medan andra har symtom under stora delar av året. 

Så här ser pollenperioderna ut i södra Sverige: 

  • Hassel – kan finnas redan i februari
  • Al – brukar komma i mars
  • Björk – släpper pollen från april till juni
  • Gräs – blommar från maj till september
  • Gråbo – har sin tid i juli och augusti
  • Regniga dagar kan det kännas bättre 

Kristina Bergstrand, läkare på Kry, förklarar att det är mängden pollen i luften som avgör hur allvarliga besvären är från dag till dag. 

– Om våren är sen och många träd spricker ut samtidigt får den som är allergisk mot flera typer av pollen särskilt svåra besvär. En regnig dag kan det kännas bättre – då är det ofta lägre halter i luften, säger Kristina Bergstrand. 

 

Har du kommit ihåg att förnya ditt pollenrecept? Gör det enkelt här 

 

Det här kan du göra själv 

Utöver att ta allergimedicin mot pollen finns det en hel del du kan göra själv för att minska dina besvär. Ett bra sätt är att hålla fönster och dörrar stängda för att inte få in pollen i bostaden, förklarar Kristina Bergstrand.

– Du kan också tvätta de kläder du använder ofta och se till att tvätta håret så att de pollen som fastnat i håret efter att du varit utomhus försvinner. Ett annat smart sätt att minska dina besvär är att separera dina ytterkläder från övriga ytor i bostaden och att anpassa sig mer till inomhusaktiviteter när det är som mest besvärligt, säger Kristina Bergstrand. 

För personer som vet med sig att de får besvär av björken på våren och försommaren och därefter gräset på sommaren och sensommaren kan det vara en god idé att börja med sina mediciner två till tre veckor innan säsongen startar. 

– Ibland kan det vara lite svårt att veta exakt när säsongen förväntas dra igång så starta hellre lite tidigare än senare för att få bra effekt av din behandling, säger Kristina Bergstrand.

Hos Kry får du snabbt hjälp med att förnya ditt recept samt bedömning av symtom och vilken behandling som behövs. 

 

Ibland kan det vara svårt att avgöra om du behöver behandling för dina besvär – få hjälp med bedömning här

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 24 feb 2021