Global uppvärmning eller klimatförändringar?

Det slog mig här om dagen att det faktiskt kan vara lite förvirrande att prata om klimatförändringar och global uppvärmning när det i stort syftar på samma sak, vad skiljer uttrycken åt och vilket borde jag använda när jag diskuterar väder och klimat med mina vänner?

Medeltemperaturen ökar sett över hela jorden, men alla platser på jorden blir inte lika mycket varmare och visa platser kan bli kallare från år till år. I klippet som ni hittar via länken nedan syns hur temperaturen på jorden har varierat årligen sedan 1979 fram till idag. Röda områden är varmare än normalt och blåa är kallare än normalt. Normala temperaturer i det här fallet är medeltemperaturen mellan 1981-2010.

Filmklipp som visar hur medeltemperaturen förändras på jorden sedan 1979

Som man ser är det många blåa områden i början och det är för att den globala medeltemperaturen stigit flera tiondelar (vilket är mer än vad det låter som) sedan 80-talet. Mot slutet är det mycket rött, framförallt vid nordpolen och sydpolen. Uppvärmningen i dessa områden förstärks på grund av att isar och glaciärer smälter. (Men mer om det en annan gång.) Notera även att genom hela klippet stiger temperaturen men det finns alltid områden som från det ena året till det andra blir kallare. Alltså även om den tydliga trenden är att den globala medeltemperaturen stiger så kan olika vädersituationer ge en kallare period en normalt ett år.( I vinter ska vi kika på några exempel på detta.)

På grund av att medeltemperaturen på jorden inte ökar lika mycket över hela jorden och varierar från år till år så kan klimatförändringar vara att föredra som uttryck före global uppvärmning när vi diskuterar och pratar om framtidens klimat. I övrigt är det även vad forskarna har kommit fram till.

Publicerad 20 jan 2020