Annons – Unibet

”Finns en stor tystnadskultur kring matchfixning”

2016 anställde Svensk Elitfotboll före detta fotbollsproffset Anders Wikström. Hans ansvar är bland annat att utbilda och hitta lösningar för att motverka matchfixning samt utveckla integritetsarbetet inom fotbollen. 

– För mig är det viktigt att alla spelare har de verktyg som behövs för att vi ska kunna motverka matchfixning. Det finns en stark tystnadskultur kring ämnet så det är viktigt att spelare och ledare vet var de ska vända sig, säger han. 

”Problemen kommer alltid finnas där”

Att helt bli av med försök till matchfixning är en utmaning. Anders Wikström berättar att det viktigaste är att utbilda och informera om problemet för att skapa en så god grund som möjligt för att det ska kunna stävjas i ett tidigt skede. 

– I år har vi utbildat alla spelare och ledare i vad de ska göra om de har frågor eller är osäkra på vad som gäller. Vi har även ”Integrety Officers” i varje förening så spelarna vet var de ska vända sig om de ser någonting som de uppfattar som misstänkt eller som sticker ut, säger han. 

Ska kunna lita på att det inte är uppgjort

Varje år avsätter Unibet 25 miljoner kronor bland annat för att motverka matchfixning och för värdegrunds-och integritetsarbete inom den svenska fotbollen. Att titta och spela på svensk fotboll ska gå att göra utan oro för att det är riggat eller uppgjort. 

 

Läs mer om Unibets initiativ mot matchfixning här

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av redaktionen på Klart.
Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 19 nov 2020