ANNONS - BLOCKET UTBILDNING

Efter utmattningen: Så hittade hon tillbaka

Linnea Österberg visste exakt vad hon skulle jobba med. Det rådde inget tvivel om vilken arbetsplats som var drömarbetsplatsen. Och dit kom hon också: i tolv års tid jobbade hon med inköp på H&M. Tills det inte gick längre.
– 2017 sa jag upp mig, i samband med att jag blev sjukskriven för utmattningssyndrom, berättar hon.

Ett år av sjukskrivning och väg mot läkning väntade. En väg som för många är lång, som för många inte ens går att genomföra helt. Och vad ska man göra när det är dags att försöka ge sig ut i arbetslivet igen? Gå tillbaka till samma bransch som gjorde en sjuk?
Linnea valde en helt annan.

”Hankade mig fram bit för bit”

– Redan flera år tidigare hade jag varit inne på friskvård, när jag tog tjänstledigt för att plugga till hälsopedagog. Då tog jag det inte vidare hela vägen, men nu ville jag ta upp det spåret. Jag visste dock inte var jag skulle börja utan letade massor bland olika utbildningar, säger Linnea.

En dag snubblade hon över en podcast som tog upp postural terapi: en behandlingsmetod mot smärta i bland annat leder, ryggslut och höft.
– Det var något jag ville jobba med. Hjälpa människor att komma tillbaka till en frisk kropp. Och personen i podden visade sig lära ut detta. Så jag utbildade mig hos honom i ett år och pluggade flera fristående kurser under tiden. Till exempel medicin på komvux och anatomi och fysiologi på universitet. Jag liksom hankade mig fram bit för bit för att se vad jag mäktade med i stället för att hoppa på ett helt program.

Vill du jobba inom hälsa & friskvård? Här finns utbildningarna

”Spelar inte så stor roll – så länge det känns roligt”

Linneas mer skräddarsydda omskolningsmetod visade sig fungera väl utifrån hennes situation. Som småbarnsmamma och som drabbad av utmattningssyndrom.
Nyligen blev hon diplomerad posturaltränare. Nu är nästa steg att plugga redovisning, för att sedan kunna driva eget företag.
– Jag var väldigt mycket av en trygghetsperson tidigare. Ville ha koll på allt, fasta tider och fasta löner. Nu har jag kommit till ett läge där det liksom kan få vara lite här och där. Och det spelar inte längre så stor roll vad jag jobbar med. Det skulle kunna vara vad som helst, så länge det känns roligt.

Här finns utbildningarna

Skola om sig mitt i karriären kan man göra av många anledningar. Och det är nästan aldrig för sent. På Blocket Utbildning finns utbildningar från hela landet samlade på ett och samma ställe. Program och fristående kurser. Högskola, yrkeshögskola och andra utbildningsaktörer. Information om utbildningarnas innehåll, start- och slutdatum och skolorna bakom dem.
En självklar destination för den som vill byta karriär – eller utvecklas inom sitt nuvarande jobb.

Byta bana eller kompetensutvecklas? Ta hjälp av Blocket Utbildning

 

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 16 apr 2020