Då släcker vi alla lampor för planeten


klimat 

Lördag den 28 mars klockan 20:30 till 21:30 är det dags för årets Earth Hour. Under en timme släcks lampor ned runt om i världen för att uppmärksamma om att vi måste hitta en mer hållbar livsstil för att förhindra klimatförändringarna på jorden.


Nedsläckningen hålls mellan samma klockslag över hela världen, där en tidszon åt gången släcks ned. Den första Earth Hour startades av Världsnaturfonden WWF i Australien år 2007 och numera är det varje år hundratals miljoner människor över hela världen som deltar.

Vill uppmärksamma vår planets största utmaningar

Syftet är inte att spara energi under timmen då lamporna släcks, utan det är symboliskt för att lyfta att klimatförändringarna fortsätter att öka.

Earth Hour handlar om att belysa att klimathotet måste tas på allvar. Att släcka ned är en frivillig handling som visar att man vill att någonting ska göras för att förhindra detta.

Förhoppningen med Earth Hour är också att alla ska ta sig en funderare över hur man kan förändra sin livsstil för att leva mer hållbart. 

Många länder som deltar 

Under förra årets Earth Hour var det hela 188 länder som deltog, och i Sverige var det 260 av totalt 290 kommuner. Då släcktes bland annat Stadshuset, de kungliga slotten, Turning Torso och Globen – likaså Eiffeltornet i Paris, operahuset i Sydney, Empire State Building i New York och pyramiderna i Giza i Egypten. 


Läs mer om Earth Hour på Värdsnaturfondens hemsida https://www.wwf.se/

 

 

Publicerad 24 mar 2020