Annons – KRY

Då bör du söka vård för din pollenallergi

Pollenallergi ger ofta besvär som nästäppa och rinnande näsa och ögon, snuva och ibland även trötthet, hosta och huvudvärk. För de flesta människor räcker det med allergimedicin för att lindra symtomen men för vissa kan det uppstå ett behov av vård. 

– Är ögonen igensvullna eller om det börjat bli svårt med andningen eller klåda i halsen ska du söka vård för att få hjälp. Då går det oftast bra med en bedömning av läkare digitalt eller på vårdcentral men är det mer akuta besvär som snabbt påkomna andningsbesvär kan det bli aktuellt att söka vård på en akutmottagning, säger Kristina Bergstrand, läkare på Kry. 
 

Behöver du allergirådgivning för din pollenallergi? Här får du snabb hjälp 

 

Så håller du hemmet rent från pollen 

Utöver att ta allergimedicin mot pollen finns det en hel del du kan göra själv för att minska dina besvär. Ett bra sätt är att hålla fönster och dörrar stängda för att inte få in pollen i bostaden. 

Du kan också tvätta de kläder du använder ofta och se till att tvätta håret så att de pollen som fastnat i håret efter att du varit utomhus försvinner. Ett annat smart sätt att minska dina besvär är att separera dina ytterkläder från övriga ytor i bostaden och att anpassa sig mer till inomhusaktiviteter när det är som mest besvärligt, säger Kristina Bergstrand.

Personer som börjar känna av pollensymtom tidigt på året bör ha sin medicin nära till hands redan då. De som vet med sig att de får besvär av björken på vår och försommar och därefter gräset på sommaren och sensommaren kan det vara en god idé att börja med sina mediciner två till tre veckor innan säsongen startar. 

Hos Kry får du snabbt hjälp med att förnya ditt recept samt bedömning av symtom och vilken behandling som behövs. 

 

Förnya ditt pollenrecept enkelt hos Kry – du kan göra det här 

 

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 24 feb 2021