Därför firar vi Sveriges nationaldag

Fritid

Sedan 1983 firar vi Sveriges nationaldag den 6 juni och sedan 2005 är det även en helgdag och röd dag i almanackan. Har du koll på varför vi firar denna dag egentligen? Och hur vädret brukar vara dagen till ära?


Gustav Vasa blir kung i Sverige

En anledning till att vi firar nationaldagen just den 6 juni är för att Gustav Vasa valdes till kung i Strängnäs år 1523. I samband med detta bröt vi oss loss från Kalmarunionen med Danmark och Norge, vilket innebar att Sverige blev ett självständigt land igen. Den 6 juni 1809 skrev riksdagen även under den regeringsform som lade grunden för det moderna Sverige.

Svenska flaggans dag

Den 6 juni är också svenska flaggans dag och en uppmuntran till nationell samling kring flaggan. Svenska flaggans dag uppstod våren 1893 när den första vårfesten på Skansen i Stockholm arrangerades av grundaren Artur Hazelius. Han valde ut den dagen med anledningen att den 6 juni var på Gustafsdagen och då hamnade Gustav Vasa i centrum.

Men den 6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916. Då instiftades den som Svenska flaggans dag. Det var däremot inte förrän 1983 som den 6 juni blev Sveriges officiella nationaldag och 2005 bestämdes det skulle vara en röd dag i almanackan.

Nuförtiden firas nationaldagen runt om i hela Sverige, men också fortfarande på Skansen med konsert och besök av kungafamiljen.

Så har vädret varierat historiskt på nationaldagen

Vädret har haft stora variationer från år till år den 6 juni. Det har varit alltifrån månadens varmaste dag, till att det har varit blåsigt och kallt. Det har till och med inträffat snö några gånger om man blickar tillbaka ännu längre i tiden. Stockholms tycks framför allt ha klarat sig undan regn många år. Endast åtta gånger under åren 1961-2019 har det regnat på nationaldagen i huvudstaden och då endast i små mängder.

Den 6 juni 2015 var ett år, då stora delar av landet fick fira nationaldagen med regn, blåst och lokal åska. På eftermiddagen och kvällen blev det dock bättre väder i Götaland och södra Svealand.

Samma år var det också som varmast i östra Småland där exempelvis Oskarshamn och Gladhammar hade temperaturer på 27,3° respektive 27,5°. I övriga Götaland låg temperaturen i regel på 17-25°. I Svealand var det överlag 15-20° medan Norrland hade från 5-10° i fjällen till 13-18° i den östra delen.

Året dessförinnan 2014 var det också åskskurar och växlande molnighet men då framförallt i västra Götaland och norra Norrland.

Förra året 2019 var däremot den 6 juni den varmaste dag som uppmättes i juni månad både i Norrland och Svealand. Varmast var det i Göteborg som hade sköna 30,8 grader. Men hela landet hade behagliga dagstemperaturer på mellan 25-30 grader, även längre upp i Sverige.

Några år har det även snöat den 6 juni

Några år sticker ut rejält i väderhistoriken den 6 juni då det till och med har snöat. 1888 var det snö på morgonen Mariedamm i Närke. 1920 var det 15 centimeter nysnö mitt på dagen i Hällefors i Västmanland. År 1867 som även benämns som hungersnödåret var det både snö och is på flera håll i Norrland den 6 juni.

Publicerad 3 jun 2020