Scrolla ner till Klart

Scrolla ner till Klart

Annons

Därför firar vi Sveriges nationaldag

Fritid

På tosdag är det Sveriges nationaldag, en dag vi firat officiellt sedan 1983. Att vi firar den vet vi, men varför? Vi gräver oss ner i den svenska historien och tar även reda på hur vädret varit genom åren.

Gustav Vasa blir kung i Sverige och svenska flaggans dag 

En anledning till att nationaldagen blev just den 6 juni är för att det var då Gustav Vasa kröntes till kung i Strängnäs, året var 1523.  I samband med det bröt Sverige sig loss från unionen med Danmark och Norge, och blev ett självständigt land.

Datumet är också svenska flaggans dag, som uppstod 1893 på en vårfest på Skansen. Att det blev just 6 juni var för att det var på Gustavs dagen och därmed en hyllning till just Gustav Vasa. 

6 juni har inte alltid varit nationaldag

Men den 6 juni var en inofficiell nationaldag fram till 1916. Då instiftades den som Svenska flaggans dag. Det var däremot inte förrän 1983 som den 6 juni blev Sveriges officiella nationaldag och 2005 bestämdes det skulle vara en röd dag i almanackan.

Månadens varmaste dag till snö och blåst

Vädret har haft stora variationer från år till år den 6 juni. Det har varit alltifrån månadens varmaste dag, till att det har varit blåsigt och kallt. Det har till och med inträffat snö några gånger om man blickar tillbaka ännu längre i tiden. Stockholms tycks framför allt ha klarat sig undan regn många år. Endast åtta gånger under åren 1961-2019 har det regnat på nationaldagen i huvudstaden och då endast i små mängder.

År 2015 var ett år, då stora delar av landet fick fira nationaldagen med regn, blåst och lokal åska. Men i stora delar av Östersjölandskapen var det 20-25 grader varmt. Varmast var det i Gladhammar som hade 27,5 grader.

För tre år sedan var däremot den 6 juni den varmaste dag som uppmättes i juni månad både i Norrland och Svealand. Varmast var det i Göteborg som hade sköna 30,8 grader. Men så gott som hela landet kunde fira nationaldagen i högsommarvärme, alltså temperaturer på drygt 25 grader.

Några år har det även snöat den 6 juni

Några år sticker ut rejält i väderhistoriken den 6 juni då det till och med har snöat. 1888 var det snö på morgonen Mariedamm i Närke. 1920 var det 15 centimeter nysnö mitt på dagen i Hällefors i Västmanland. År 1867 som även benämns som hungersnödåret var det både snö och is på flera håll i Norrland den 6 juni.

Publicerad 3 jun 2020