Därför är vårsolen så förrädisk

Väder

Vi har upplevt de första varma dagarna och de flesta är lika snabba med att ta av vinterdäcken som med att ta av sig tröjan. Men väderleken och vårsolen är förrädisk. Det här ska du se upp med.

 

April är den månad då vädret växlar som mest och temperaturen stadigt ökar. När vårsolen visar sig tror många att det är sommar – vinterdäcken monteras av, grillen tas fram och vinterjackan packas ner för säsongen.

Visst ska vi njuta av våren men det är viktigt att komma ihåg att väderleken just nu är extra förrädisk.

Solskyddet på – oavsett väder

Våren är till exempel den period under året då vi har lättast för att bränna oss. En vanlig villfarelse är att vårsolen är starkare än under resten av året, men det stämmer inte riktigt. Det som påverkar solens styrka är ozonlagrets tjockhet.

När ozonlagret är tjockare är det lägre UV, men faktorer som snö och vatten som reflekterar kan också påverka UV-strålningen. Vårsolen är däremot extra farlig eftersom huden inte har blottats för strålarna på flera månader.

Den är då ovan vid solljuset och risken att bränna sig ökar. Därför är det viktigt att använda solskydd, även om det endast är 8°C ute. UV-index är ett mått som sammanställer den farliga delen av solens strålning. 

Vilt på vägarna

Under april hittar också en hel del vilt ut på vägarna, vilket gör att bilister måste vara extra uppmärksamma.

Älgar och rådjur som föddes i fjol är nu tonåringar och beger sig för första gången ut på egen hand. Det leder till att de lätt irrar ut sig på trafikerade vägar. 
Men vårsolen lyser också relativt lågt och hamnar i en vinkel som kan blända bilister kraftigt. Det gör att man bör vara uppmärksam på att även om man själv har förberett sig med solglasögon är det inte säkert att alla bilister är lika väl förberedda.

Plötsligt snöfall är ytterligare en risk man får räkna med även om det just nu kan kännas avlägset.

 

Så skyddar du dig mot vårsolens strålar


■ Glöm inte solglasögonen! En snygg accessoar men framförallt ett bra skydd mot ögonen som är känsliga för sol.

■ Solskydd. Välj smink med solskyddsfaktor om du har en tendens att glömma krämen. 

■ Använd rätt solskydd för din hudtyp. Många tror att en lägre solskyddsfaktor räcker. Du ska minst smörja in dig med SPF 15.

■ Ta en titt på UV-index där du är eller dit du ska. Under sommaren brukar Sverige ha ett UV- index mellan 4-7. Lågt UV-index är under 2 och det innebär mindre strålning och lägre risk för brännskador.

Publicerad 14 apr 2020