Brukar det alltid regna på midsommar?


Väder

Midsommarafton står för dörren och frågan vi som vanligt ställer oss är hur vädret kommer att vara. Många av oss har en bild av att just midsommarafton brukar bjuda på rätt ostadigt väder med lite sol mellan regnskurarna. Stämmer detta och hur har vädret varit på midsommar historiskt?

 

Vädret har varierat på midsommarafton, men regn och kyla har varit ett återkommande tema. Visserligen har det varit år när det inte har regnat såklart, men den där riktiga sommarhettan lyser ofta med sin frånvaro just på midsommarafton då vi planerar att sitta ute och äta lunch och dansa runt midsommarstången. 

Sedan 1990 har vädret på midsommaraftonen framförallt varit ganska svalt, med undantag för 2005 då Stockholm, södra Sverige och Lund hade riktigt sköna temperaturer på över 25 grader.

Varmaste och kallaste midsommar historiskt

Det finns två år där vädret sticker ut vid alla mätstationer på midsommarafton och det är åren 1935 och 1987.

Rekordvarmt år 1935

Midsommar 1935 blev ett riktigt hett år i större delen av landet. Detta året var det rekordvarmt med en registrerad temperatur på 35 grader i Sveg i Norrland.

Kyligaste midsommarafton

Ett annat år som många minns är 1987, då Stockholm hade ynka 11 grader när det var som högst temperatur under dagen och i inre Norrland var det runt 0 grader på flera håll.

Hur blir midsommarvädret i år? Se Väder-Mickes prognos.

Publicerad 15 jun 2020