Annons

Vintervädret håller i sig

Väderartikel från Aftonbladet

Trots att vi är inne i mars och våren är runt hörnet ser snökaoset ut att hålla i sig. SMHI har utfärdat en gul varning för kraftiga snöfall i Västra Götaland och stora delar av landet kan räkna med snö. – Vintervädret håller i sig till helgen och under nästa vecka, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart

Stockholmsområdet drabbades hårt i veckan med stora mängder snöfall. Kaos uppstod i kollektivtrafiken – bussar ställdes in och många tågavgångar försenades.

Den som hoppades på att en varm vår skulle komma tidigt i år kan komma att bli besviken.

– Under torsdag och fredag breder ett område med snöbyar ut sig från södra Norrland och söderut. Mest snö förväntas falla i Västra Götaland och Dalarna, säger Hanna Winge, meteorolog på Klart.

Kylan håller i sig
Under måndag och tisdag kommer ett nederbördsområde in över södra och mellersta Sverige. I Svealand och Södra Norrland faller det som snö och i Götaland som snö eller regn. 

– Det kommer fortsatt vara kallt väder i hela landet, med ett par plusgrader längst i söder och -5 till - 15 i mellersta och norra Sverige, säger Hanna Winge.
helskärm

SMHI utfärdade en gul varning under torsdagen med kraftiga snöfall i delar av Västra Götaland. Snön påverkade trafiken och flera olyckor inträffade i regionen.
På E6 vid Kungälv uppstod långa köer under torsdagseftermiddagen. En bil körde i diket och en lastbil behövde även bärgningshjälp vid olycksplatsen.
Utanför Herrljunga körde en polisbil av vägen och tre poliser fick föras till sjukhus med nacksmärtor. Enligt polisen var det väldigt halt på platsen.

Den gula varningen gäller även för fredagen. Halka, snörök och dålig sikt kan komma att påverka trafiken. Det finns även risker för förseningar inom kollektivtrafiken.
Det varnas också för störningar i telefoni- och elnätet då luftburna ledningar kan påverkas av snön.

Solchanser
Till helgen ser det hårda vädret ut att lätta något. Även ifall den inte kommer att bjuda på någon ordentlig vårvärme finns det en god chans att fånga lite solstrålar.

– Helgen kommer vara kall i hela landet med mest uppehåll och en del solchanser, säger Hanna Winge.
Framåt mitten av nästa vecka väntas sedan klart men kallt väder i hela landet.

Publicerad 20 mar 2023