Vart tog våren vägen och när kommer den tillbaka?


Foto: Jesper Kronholm

Väder

Snö, blötsnö och blygsamma temperaturer när det varit vinterväder i hela landet den senaste veckan. Vi ser ut att få dras med snö och blötsnö även under denna vecka, sedan ser det ljusare ut för soldyrkaren.

Lagom till påsken ser vårvärmen ut att nå stora delar av Sverige, men redan i veckan blir det en eller två dagar med sol och uppemot 5-7 plusgrader i söder. I norr väntas det dock lågtrycksbetonat väder under hela veckan.

Hur många bakslag blir det innan vårvärmen kommer?

Mars är en månad som ofta bjuder på bakslag, i år är inget undantag och vi har sett vädret variera mycket. Även april är känt för att bjuda på mycket varierande väder. I söder blir det bakslag igen redan denna vecka men sedan ser vädret ut att bli stabilare, i norr börjar det sakta blir mer vårvinter i takt med att solen blir allt starkare i slutet av mars.

Eventuellt vårvärme till påsk

Påsken ligger ett par veckor framför oss men i väderprognoserna finns tendenser till högtryck över Europa för upp mild och torr luft över åtminstone södra halvan av landet. Det skulle kunna ge vårvärme i påsk med temperaturer på 10-15 grader. Norra Sverige ser ut att hamna i gränsen mellan den kallare och den mildare luften vilket leder till många dagar med nederbörd och mycket moln, dock kan den milda luften enstaka dagar även nå upp över norra Sverige.

Publicerad 12 mar 2021