Annons

Varmaste oktober någonsin i Europa

Väderartikel från Aftonbladet, Oskar Forsberg

Oktober månad var den varmaste som hittills har uppmätts i Europa. Temperaturen har legat nästan två grader över genomsnittet.
– Det är väldigt mycket, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Det har varit varmare än vanligt på flera håll i Europa under oktober. Det framgår av data från EU:s klimatförändringstjänst Copernicus (C3S) som noterar en temperatur som låg nästan två grader över genomsnittet under referensperioden 1991–2020, rapporterar TT. Nedan illustreras bland annat i vilka områden det i år har varit den varmaste oktober månaden sedan 1979.

Genomsnittliga percentiler för ytnära lufttemperatur för oktober 2022. Färgkategorierna avser percentilerna för temperaturfördelningen beräknad från referensperioden 1991–2020. Den "varmaste" kategorin avser perioden 1979-2022.
Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

– Det är framförallt i västra Europa det varit rekordvarmt och det beror på två saker. Dels är det ett högtryck som legat länge över området och dels är det luftströmmar från sydväst som fört upp varm luft från Afrika, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.

Samantha Burgess, biträdande chef för klimatförändringstjänsten, kommenterar rekordsiffrorna.

”De allvarliga konsekvenserna av klimatförändringarna är mycket synliga i dag och vi behöver ambitiösa klimatåtgärder vid COP27 för att säkerställa utsläppsminskningar som kan stabilisera temperaturer nära Parisavtalets mål på 1,5 grader”, säger hon i en kommentar till siffrorna.

19,5 grader i Skåne

Även i Sverige, liksom i det västliga delarna av Europa, har det varit ovanligt varmt.
– Det var 19,5 grader i Kristianstad den 28 oktober. Det var på grund av att den varma luften från sydväst nådde hela vägen upp till oss, säger Mikael Luhr.

Och de för årstiden höga temperaturerna kommer når sin kulm under lördagen i Sverige.

– Det är väldigt varmt för att vara i mitten av november.

Klimatmötet pågår nu

Ledare för över hundra länder deltar just nu i inledningen av klimatmötet i Sharm el-Sheikh i Egypten.

Världens länder har lovat att försöka hålla den globala uppvärmningen väl under 2 grader och helst 1,5 grader – men hittills räcker inte de nationella åtagandena till.

I nuläget leder ländernas samlade klimatplaner snarare till en uppvärmning på omkring 2,5 grader vid seklets slut. Rysslands krig i Ukraina har också lett till bakslag i klimatarbetet, bland annat på grund av ökad användning av olja och gas.

Inte heller har de rika länderna levt upp till sitt löfte om 100 miljarder dollar årligen i klimatfinansiering till sårbara länder, något som spär på misstron i förhandlingarna.

 

Publicerad 1 feb 2023