Väderballonger – Bättre prognoser i höjden
Väderballonger är ett av de mest effektiva verktygen inom meteorologin för att samla in information om atmosfärens tillstånd. Trots att de introducerades redan på 1800-talet används de fortfarande.
Vad är en väderballong?
En väderballong är en stor ballong gjord av latex eller syntetiskt gummi, fylld med helium eller väte för att få den att stiga. På ballongen fästs ett mätinstrument som kallas radiosond. Radiosonden mäter viktiga väderdata som:
- Temperatur
- Lufttryck
- Luftfuktighet
- Vindhastighet och vindriktning
Ballongen stiger ofta till höjder på upp till 30 kilometer, där trycket är så lågt att den till slut exploderar. Radiosonden faller sedan tillbaka till marken med hjälp av en liten fallskärm, och vissa kan återanvändas. Tidigare var detta det enda sättet att få mätdata ovanför marknivå.
Spelar en avgörande roll
Väderballonger är viktiga för att vi bättre ska förstå hur atmosfären ser ut i höjden – från marknivå till de högsta skikten i troposfären (där det mesta vädret äger rum) och in i stratosfären.
De data som samlas in används för att:
- Förbättra väderprognoser: Informationen matas in i numeriska vädermodeller, vilket hjälper meteorologer att förutsäga väderförändringar med större precision.
- Övervaka klimatet: Väderballonger bidrar till långsiktig datainsamling för att förstå klimatförändringar.
- Studera jetströmmar och andra fenomen: Höghöjdsmätningar är viktiga för att förstå globala luftströmmar som påverkar vädermönster.
Väderballonger i Sverige
I Sverige har väderballonger länge använts av SMHI och andra forskningsinstitutioner för att göra mätningar. År 2020 var det tre platser i Sverige som fortfarande aktivt skickade upp väderballonger: Lund, Landvetter/Göteborg och Luleå
Trots utveckling av satelliter, radar och teknologi är väderballonger unika eftersom de kan mäta direkt i atmosfären. Satelliter kan till exempel inte ge lika detaljerad information om temperatur och luftfuktighet på specifika höjder.
Dessutom är väderballonger relativt billiga och enkla att använda, vilket gör dem till en kostnadseffektiv lösning för kontinuerlig datainsamling.
Grunden för väderprognoser
Väderballonger är kanske inte lika spektakulära som satelliter eller radar, men de utgör grunden för de väderprognoser vi alla förlitar oss på och är främst fortsatt viktiga för forskning. Det finns fortfarande mycket vi kan förbättra i prognoserna genom att bättre förstå hur atmosfären beter sig på olika höjder vid olika vädersituationer.
Nästa gång du hör en väderleksrapport, tänk på att dessa små flygande observatörer bidrar till att kartlägga himlens tillstånd – från marken och långt, långt upp i atmosfären.