Annons

Tid för skördefest!

Fritid

Primörer, närproducerat och folkfest. Inget känns så höstigt som när skördefesterna runtom landet slår upp sina dörrar. Några har redan öppnat, men de flesta har vi att se fram emot i slutet av september och under oktober. Vi har listat några favoriter att besöka. 


Vad är då en skördefest? 

Konceptet härstammar från det gamla bondesamhället, skafferierna var fyllda med primörer och förnödenheter för att kunna ta sig an de mer kyligare tiderna. Man firade att skörden var gjord, och festerna präglades av mat och dryck. 


Öland 29 - 3 oktober  

En av landets största skördefesten, som tyvärr som många andra varit inställda under pandemin, men är nu tillbaka med full kraft. Hela ön sluter upp under dagarna och fylls med olika evangemang, där butiker, restauranger fyller sina sortiment med öns skörd. 

Hur ser väderutsikterna ut? 

Hjo Skördefest 25 sept

Inte bara en matfest, här finns något för hela familjen, drängalyft och pigalyft. Men fokus ligger självklart på maten. Ta del av odlingstips, föreläsningar och växtmarknaden när Hjo kommun ställer till med sin stora skördefest. 

Hur blir vädret i Hjo? 

 

Foto: Will Rose/Tjolöholm slott

Tjolöholms slott 17-19 oktober 

Skörden är bärgad och godset ställer till med fest. Under några dagar möts de halländska och västsvenska matproducenterna och delar med sig av sina primörer och delikatesser till allmänheten. Fest för hela familjen på godset, förutom maten kan man hälsa på djuren och ta del av olika aktiviteter som äppelkaksfest för att nämna några.  Allt överskott från skördefesten går till att utveckla och bevara godset natur - och kulturvärden. 

Vilket väder blir det? 

Skördefest i Kristianstad, Tivoliparken 25 september

Upptäck producenterna och deras grödor. Under 25 september flödar smakerna på marknaden i Kristianstad.  Här samlas mat och växtproducenter och bjuder in till sin odling. Hantverksöl, smakupplevelser och underhållning utlovas. 

Så blir vädret i Kristianstad

 

Publicerad 14 sep 2021