Annons – OKQ8

Tankat fel? Det här behöver du göra direkt

Kollar du både en och två gånger att du verkligen tagit rätt handtag när du ska tanka bilen? Du är inte ensam. Att tanka fel bränsle är något som kan få förödande konsekvenser för din bil. Om en feltankning skulle ske gäller det att du agerar på rätt sätt för att minimera skadorna.

Även om det har blivit allt svårare att tanka fel typ av bränsle i bilen, tack vare olika typer av munstycken, händer det fortfarande.

Du kanske har lånat en bil och av gammal vana fyller du i bensin i en dieselbil. Eller så är du mitt uppe i vardagslivet och låter tankarna vandra iväg medan du tar fel tankmunstycke vid bensinstationen.

Vad ska du då göra om du råkat tankat fel bränsle? Här kommer en snabb lista.

  • Starta inte motorn. Så fort ett felaktigt bränsle dras in i motorn kan det skada din bil.
  • Har du redan kört iväg kommer du snart märka att motorn börjar hacka för att till slut stanna helt.
  • Ring en bärgare för att få bilen bogserad till en verkstad där man kan tömma ut bränslet.
  • Kontakta ditt försäkringsbolag och anmäl skadan direkt.

Tyvärr kan en feltankning bli en kostsam historia om du kört iväg med bilen och fått in det felaktiga bränslet i motorn. Med OKQ8 Bilförsäkring så täcks feltankning i hel- och halvförsäkring mot en självrisk. Och i kombination med OKQ8 BackUp Plus så ersätts kostnaden för självrisken också.

– Vid tankning av fel drivmedel ersätter vi även kostnaden för bärgning till närmaste lämpliga verkstad samt tömning och rengöring av tanken. Du kan få en ersättning på upp till 3 000 kronor, säger Philip Wadenius på OKQ8.

 

Här kan du teckna en bilförsäkring från OKQ8

Advertisement

Detta är en annons från vår partner och är inte skriven av redaktionen på Klart. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Klart-redaktionens åsikter.

Publicerad 6 maj 2021