Snön ligger fortfarande djup i norr, men hur djup?


FOTO: Peter van der Meulen

Väder

Mildluften kämpar mot kalluften i söder vilket gör att snön kortvarigt ligger på marken efter snöfall. I norr är däremot vintern långt ifrån slut och säsongen största snödjup har troligen inte uppmätts ännu.

I norra Norrland är snötäcket djupast i södra Lapplandsfjällen. På de allra flesta håll väntas fler områden snöområden passera i veckan, men till helgen eller åtminstone nästa vecka blir det plusgrader i fjällkedjan.


Källa: SMHI, uppdaterad 15 mars

Mer snö på väg till skidorterna

Skidorterna får olika mycket snö beroende på varifrån snöfallen når in. Under slutet av mars väntas vindar skifta en hel del vilket talar för att de flesta orter kommer få en hel del snö. I veckan väntas en hel del snö i både Jämtlandsfjällen och Lapplandsfjällen. Mot slutet av månaden ser det största snöfall ut passera över norra Lapplandsfjällen.

Se upp för laviner i fjälltrakterna

Två stora orsaker till att lavinfaran varit betydande i fjällen de senaste veckorna är stora temperaturskiftningar samt snöfall i kombination med mycket vind. Det ger förutsättningar för svaga lager i snötäcket och om du ger dig ut i lavinterräng bör du ha extra bra koll på de förhållanden som råder. Vill du lär dig mer om laviner kan du ta en titt på artikeln nedan.

Kraftfulla och farliga. Har du koll på laviner?

Snötoppen bland svenska skidorter:

  1. Riksgränsen, Lappland 150 cm
  2. Bydalsfjällen, Jämtland 128 cm
  3. Trillevallen, Jämtland 125 cm
  4. Dundret, Lappland 120 cm
  5. Kittelfjäll, Lappland 120 cm

Källa: SLAO och Skistar, uppdaterad 15 mars

Publicerad 3 mar 2021