Annons

Så blir vädret i oktober


Foto: Viktor Agestam

mikael sjöstrand

 

 

Prognos uppdaterad 28 september

Summering av prognosen för oktober

I oktober får vi räkna med höstrusk, det är osannolikt att vi får någon sensommarvärme. I början av oktober väntas regniga dagar varvat med en eller två dagar med uppehåll och en del sol. I mitten av månaden kan det bli en kall vecka på grund av högtryck som etablerar sig över Island och Norska havet, vilket tvingar ner kall luft över Sverige.

Andra halvan av oktober ser ut att bli mildare men fortsatt ganska ostadig. Vindarna blir västliga och regnområden letar sig in från Atlanten. Ett högtryck kommer troligen ge en period med klart och torrt väder i norr. I söder ser det ut som att det under sista veckan i oktober kan bli en hel del sol och höstvärme när ett högtryck växer in söderifrån. Nedan får du en summering av prognosen vecka för vecka.

3 - 9 oktober: Får vi en brittsommar i år?

Varannandags väder väntas när vi kliver in i oktober, allmänt blir det något kyligare än normalt. Lågtryck når över landet från sydväst och för med sig fronter med regn över både södra och norra Sverige. En svag högtrycksrygg kommer växa in över landet och ge en del sol och uppehåll i söder och upp längs med Norrlandskusten i en eller ett par dagar. Temperaturen kommer i söder ligga på 10-15 grader i söder och 7-12 grader i norr. Enstaka dagar kan de bli något varmare.

Det blir ingen brittsommar i år då det som mest blir någon dag med omkring 15 plusgrader.

Vad menas med brittsommar?

10 - 16 oktober: Kalla nordliga vindar

Lågtrycksbetonat väder och kalla nordliga vindar gör att det blir ett par grader kallare denna vecka än den föregående. Det väntas bli en regnig vecka i stora delar av Sverige med lågtryck som cirkulerar på Bottenhavet och Östersjön. Högtrycket som cirkulerar ute på Norska havet kan bidra till ett par soliga dagar mot slutet av veckan. Temperaturen kommer ligga på 6-13 grader i söder, med risk för frostnätter. I norr blir det 0-8 grader.

I och med denna kalla veckan väntas den meteorologiska hösten anlända till stora delar av Svealand och Götaland där det ännu inte blivit höst. För att det ska bli höst krävs det att dygnsmedeltemperaturen är lägre än 10 grader fem dagar i följd.

Har hösten kommit till dig?

17 - 23 oktober: Blåsigt och blött när lågtryck når in

Höstrusket fortsätter men det blir blåsigare och mildare än föregående vecka. I söder blir det 8-14 grader och i norr 2-10 grader. Eventuellt kan någon enstaka dag bli solig och något varmare i Östersjölandskapen, ifall en högtrycksrygg når in söderifrån. I fjällkedjan ser ett högtryck ut att få inflytande på vädret vilket ger uppehåll och en del sol.

24 - 30 oktober: Potentiell höstvärme i slutet av oktober

Ett högtryck ser ut att etablera sig över stora delar av Europa. Det väntas sträcka sig upp över södra Sverige och ge en del soliga dagar och mest uppehåll. I söder kan man räkna med 8-15 grader. I norr blir det 0-10 grader med regn som passera och i samband med det kan det bli blåsigt.

Väderläget väntas skifta en hel del i oktober och prognosen kan därför komma att ändras under månadens gång. Prognosen uppdateras veckovis så kika därför gärna in igen nästa vecka.

Vad tyckte du om artikeln?

 

 

 

Publicerad 29 sep 2022