Annons

Så blir vädret i februari


FOTO: istock/Nikolay Tsuguliev

mikael sjöstrand

 

 

Prognos uppdaterad 25 januari

Summering av prognosen för februari

Den kommande månaden väntas vädret skifta från kallt till milt och det blir en relativt blåsig period. I mitten av månaden kommer våren göra entré längst i söder, men i stora delar av landet är det mycket vinterväder kvar innan våren tar fart.

30 januari - 5 februari: Kanske de sista kalla dagarna längst i söder

Lågtryck letar sig in över Sverige från nordväst och det blir minusgrader i stora delar av landet. På flera håll blir det blåsigt och det väntas snöa en del från norra Götaland och vidare norrut. Mest snö väntas fjällen där det kan falla ett par decimeter snö.

I veckan ser det ut att även bli en del sol i både söder och norr, trots att lågtrycken avlöser varandra. I Götaland blir det från -3 till +4 grader, i Svealand -7 till +3 grader och i Norrland 4-14 minusgrader.

6 - 12 februari: Blött och blåsigt

Det väntas bli en nederbördsrik och blåsig vecka med temperaturer omkring det normala. I Götaland innebär det 0-5 plusgrader och ett par regniga dagar Solen kanske kan visa sig om högtrycket över Baltikum når in över Sverige. I Svealand blir det från -5 till +2 grader med snöfall på många håll. I Norrland från 0-10 minusgrader med snöfall på många håll, som troligen kommer ge störst nederbördsmängd i de östra delarna av fjällkedjan och vid Norrlandskusten.

13 - 19 februari: Våren kan anlända i söder

Det bjuds på ostadigt väder i södra Sverige och det blir ett par dagar med regn. I Götaland från 3-10 plusgrader och i Svealand -5 till +5 grader. I norra Norrland cirkulerar ett högtryck vilket bidrar till att mild luft når långt norrut samtidigt som det kan regna en del i fjällen. Högtrycket bidrar även till att ostliga vindar kan föra in kall luft över Östersjölandskapen några enstaka dagar.

Från och med den 15 februari kan det bli meteorologisk vår om medeltemperaturen är högre än noll grader sju dagar i följd. Om detta väderläge står sig kommer det troligen bli vår redan 15 februari i delar av Götaland.

20 - 26 februari: Milt i söder

Sydliga vindar för med sig mild luft upp över södra Sverige och klart väder väntas varvas med regn. I Götaland kommer det vara 5-10 plusgrader och i Svealand från 0-10 plusgrader. Upp över Norrland blir det 0-10 minusgrader och i framförallt fjällkedjan väntas en hel del sol.

Osäkerheten i prognosen

Vädret kring månadsskiftet blir kyligt i stora delar av landet och det finns risk för besvärligt väglag på många håll i landets mellersta delar. Det slår sedan om till milt och ostadigt väder, men med viss osäkerhet kring hur milt det blir. Samtidigt är det osäkert hur ordentliga bakslagen kommer bli i Götaland när våren väl gjort entré. Nästa vecka uppdaterar vi månadsprognosen igen, välkommen tillbaka då.

Publicerad 28 jan 2023