Annons

Så blir vädret i december


FOTO: istock

mikael sjöstrand

 

 

Prognos uppdaterad 7 december

Summering av prognosen för december

Decemberkylan ser ut att stanna kvar till jul och ett par snöområden väntas passera. Det ger goda chanser till en vit jul i stora delar av landet. Kring jul och vidare in i januari väntas det bli något mildare och en ökad sannolikhet för att det töar längs kusterna i söder samtidigt som snödjupet väntas öka i norr.

12 - 18 december: Snöigt och kallt

Det blir kallt i hela landet med 0-15 minusgrader i söder och 10-20 minusgrader i norr i takt med att nordliga vindar strömmar ner. Vädret blir lågtrycksbetonat och det väntas en hel del snö i söder och i de östra delarna av Norrland när lågtryck letar sig upp över Östersjön. Kraftiga snöbyar kommer troligen beröra södra Norrlandskusten, Uppland och delvis Östersjölandskapen. Veckans lägsta temperaturer väntas i landets västra delar där det blir klart väder flera dagar.

1 mm = 1 cm snö?

19 - 25 december: Blir det snö till jul?

Högtryck fortsätter dominera över Island och Grönland vilket gör att det kalla ostadiga vädret ligger kvar över Sverige. Början av veckan blir troligen kall med en del snöområden som passerar i både söder och norr. I söder från 0-10 minusgrader och i norr 5-15 minusgrader men kallare under tidiga morgnar.

Mot slutet av veckan när vi närmar oss jul väntas lågtrycken föra med sig något mildare luft och det kan bli blidväder* längs kusterna i söder men rikligt med snö i norra Sverige. Chanserna för en vit jul är således goda i hela landet, då snön som hunnit komma troligen inte kommer försvinna trots att det blir mildare under julhelgen.

*Blidväder betyder att det går från en kall period till att det töar och är plusgrader.

26 december - 1 januari: Snödjupet byggs på där kylan står sig

Sydvästliga vindar börjar leta sig upp över landet efter en kall period. Vindarna för med sig fuktig luft söderifrån och det kan falla en hel del snö och regn. Blidväder väntas i söder och risk för halka på många håll. I norr väntas en hel del snö över inland och kustland men i fjällen gör högtrycket ute på norska havet att snöfallen tappar kraft när de når dit. Dock kan skidorter i de östra delarna av fjällen få lite större snömängder, som till exempel Bydalen, Vemdalen och Kittelfjäll.

Testa vårt skidväder

2 - 8 januari: Normalt vinterväder

Lågtryck väntas nå in över Sverige från Atlanten vilket gör att det i Svealand och Götaland väntas passera både snö och regn med temperaturer som pendlar kring noll grader. Eventuellt kan det bli ett par milda dagar i södra Götaland. Upp över Norrland ser det ut som att ett högtryck tidvis ger kalla förhållanden i de norra delarna medan vädret i de södra delarna mest blir lågtrycksbetonat med mycket moln och en del snöfall. I Norrland blir det 3-15 minusgrader.

Stor osäkerhet i prognosen efter jul

Från julhelgen och framåt väntas vädret skifta mycket från vecka till vecka, vilket gör att prognosen blir mer osäker och det kan både bli mildare, blötare eller kallare än den prognos som är presenterad här. Till nästa vecka kommer  prognosen uppdateras och då är förhoppningsvis väderutsikterna efter jul säkrare.

Publicerad 9 dec 2022