Annons

Så blir vädret i oktober och november

Prognos uppdaterad 22 oktober

mikael sjöstrand

 


Vädret de kommande veckorna väntas variera en hel del när vindarna skiftar fram och tillbaka, mellan sydväst och nordväst. Det bidrar både till höstvärme, kalla morgnar samt snö och regn. Här följer en veckovis sammanfattning över vädret fram till slutet av november. 

25 - 31 oktober: Milt i söder

Lågtryck passerar och löses av med högtrycksryggar om vartannat, samtidigt som vindarna främst blir sydliga eller sydvästliga. Det leder till att det blir milt för att vara slutet på oktober. I söder är det goda chanser för soliga dagar med uppemot 10-15 grader, framförallt i Östersjölandskapen. Det kommer dock vara småblåsigt de flesta dagar då jetströmmen sträcker sig över södra Sverige. I norr blir det mestadels molniga dagar med en hel del nederbörd, men tempeaturen pendlar fram till tillbaka kring nollan och det väntas därför både snö och regn.

1 - 7 november: Snabba svängningar från dag till dag

Håll dig uppdaterad på väderprognosen när vi går in i november eftersom vädret kommer att variera en hel del. Klockan ställs om och solen går ner tidigare. Lågtryckdominerat väder väntas och det blir blåsigt många dagar. Högtryck över Island och Grönland gör att kall luft i perioder når ner över Sverige, medan det blir milt i samband med att lågtryck rör sig upp över landet från sydväst. I söder kommer det bli uppemot 11-12 grader de varmaste dagarna och ner mot fem grader de kallaste dagarna. I norr väntas det bli från 5-10 minusgrader i inlandet till uppemot fem plusgrader längs kusten.

8 - 14 november: Milt och molnigt innan kylan kommer

Sydvästliga vindar fortsätter att leta sig upp över Sverige. Det flesta dagarna blir molniga och flera regnområden väntas passera. Störst solchanser väntas i Östersjölandskpen och där det kan bli drygt tio grader men, allmänt i söder 4-9 grader. Även i norr blir det mestdels molnigt med flera nederbördsområden som ger både snö och regn, temperaturen väntas ligga omkring nollan till stor del men vid kustbandet kan det bli närmare 5-6 grader.

15 - 21 november: Solchanser i väst

Goda solchanser denna vecka tack vare högtrycket över Västeuropa som tidvis växer in över de västra delarna av Sverige. I fjällen fortsätter det att nå in många snöbyar och mycket moln, men i övriga delar av landet blir vädret mycket varierat Eventuellt kan enstaka snöbyar nå ner över Svealand och de södra delarna av Norrlandskusten. Många dagar blir kyliga med temperaturer i söder på 0-5 grader och i norr omkring tio minusgrader i fjällen och ensiffriga minusgrader vid kusten.

22 - 27 november: Snötäcket breder ut sig i fjällen

Tidvis kallt och småblåsigt i hela landet, men i nordvästlig vind brukar det kunna bjudas på en del sol i stora delar av landet med undantag för fjällen. I norr väntas temperaturer runt nollan eller lägre, med snöbyar som främst fastnar i fjällen. I söder 0-5 grader och regnskurar med inslag av snö väntas passera över Östersjölandskapen.

Osäkerheter i och med flera väderomslag

Det blir flera väderomslag i november. Tidtabellen för dessa skeenden är relativt osäker fortfarande men vi på Klart fortsätter att uppdatera er på månadsprognosen varje vecka, så gör det till en vana att kika in på Klart för att få en uppdaterad prognos.

Publicerad 20 okt 2021