Annons

Så blir vädret i maj och juni


Foto: oleh-holodyshyn

mikael sjöstrand

 

 

Prognos uppdaterad 20 maj

Det kan vara bra att ta till vara på de soliga och varma dagarna som kommer framöver då det inte blir särskilt många. Till stor del blir vädret lågtrycksbetonat och svalare än normalt.

30 maj - 5 juni: En sval start på juni

Det väntas svalt och lågtrycksbetonat väder i så gott som hela landet i början av juni. Nordvästliga vindar når in över landet och det blir många dagar med blåst, regn och moln. Största solchanser vid denna typ av väderläge är det vanligtvis längs Västkusten och ner över Skåne. I söder blir det 10-18 grader och i norr 0-10 grader, där Föhn-effekten kan bidrar till att det blir något varmare en eller ett par dagar.

6 - 12 juni: Tvådelat men temperaturen stiger

Lågtryck väntas cirkulerar över södra Sverige och det blir många dagar med skurar, men däremellan kan det finnas utrymme för en del sol. Temperaturen väntas ligga på 15-20 grader. I norr kommer troligen ett högtryck etablera sig och det bjuds på mest klart väder och uppehåll, med temperaturer på 5-15 grader.

13 - 19 juni: Regnområden drar in

Som så många gånger förr väntas ostadigt och svalt väder när vi börjar närmar oss midsommar. Det är visserligen långt fram i prognosen men just nu tenderar det globala vädermönstret att peka på västliga eller nordvästliga vindar och lågtrycksbetonat väder i mitten av juni. Flera regnområden väntas passera och temperaturen kommer troligen ligga på omkring 15 grader i söder och 0-10 grader i norr.

Osäker väderutveckling i juni

Det mesta tyder på att vädret i juni kommer bli ostadigt och något svalare än normalt, men vädret väntas skifta mycket i slutet av maj och början av juni vilket ökar osäkerheten i prognosen, det är därför bra att hålla sig extra uppdaterad på prognosen. I mitten av nästa vecka kommer det en uppdaterad version.

 

Glöm inte att hålla koll på UV-index och använda solskydd nu när solen blir starkare.

Publicerad 20 maj 2022