Annons

Regn och mörker kan ställa till det 

regn och mörker klart

Den tidiga hösten har bjudit på regn och sol om vartannat, de långa, mörka kvällarna kan ställa till det i trafiken. Hur bör man tänka när man ska bege sig ut när det regnat och solen gått ner? Och, hur mycket skillnad gör en reflex?

Hösten och vintern ligger framför oss, och det gäller att skärpa koncentrationen både bakom ratten och som gångtrafikant. Enligt Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande så sker 40 procent av alla trafikolyckor med gående i mörker.

Vid regn försämras sikten avsevärt, det finns risk för vattenplaning och det första regnet är ofta förrädisk eftersom det kan skapa halka då regnet blandas med skräp och olja från underlaget. Det är därför viktigt att hålla avstånd, sänka hastigheten och vara uppmärksam på sin omgivning. 

Även dimma är vanligt förekommande under hösten och kan komma plötsligt. Blir du överraskad av tät dimma, bör du parkera bilen tills det lättar. Var noga med störningsmoment när du kör, stäng av radio och be passagerarna att vara tysta. Viktigt är även att alla ljus fungerar i mörkerkörning. 

Många känner nog igen känslan av att bli överraskad i trafiken, ofta tror man att man syns men är det mörkt och dåligt väder syns man knappt, om ens alls.Därför är det viktigt  att alltid bära reflex och bära den rätt. Reflexen ska bäras lågt, runt knäna men även runt armar och ska synas i alla vinklar.

Reflexen gör att en person kan synas hundra meter bort från bilföraren men en person utan, syns kanske inte alls , eller endast 20 meter, det lämnar inte mycket kvar till bromssträckan. Kom ihåg, en reflex är en färskvara och blir dålig över tid. Gör det därför till en vana att byta minst vartannat år. Använd gärna reflexväst om du är ute mycket i mörkret, och glöm inte reflex till barnen och hunden.

 

 

Publicerad 11 okt 2021