Annons

Så blir vädret i december 

FOTO: Nikola Johnny Mirkovic

mikael sjöstrand

 Prognos uppdaterad 26 november

De kommande veckorna blir det kallt och på många håll även snöigt, men kommer det kalla vädret att stå sig hela vägen fram till jul? Här kommer en summering av vädret ända fram till annandag jul.

29 november - 5 december: En kylig start på månaden

Det blir en kall och snörik vecka med lågtrycksbetonat väder. Jetströmmen sträcker sig långt söder om Sverige vilket gör det möjligt för mycket kall luft att nå ner över oss. Det krävs dock klart väder nattetid för att det ska kunna blir riktigt kallt, och det blir det ont om. 

Exakt hur lågtrycken kommer att röra sig är avgörande för var det kommer att falla mest snö, men troligen kommer mest nysnö i fjällen. I samband med att lågtryck passerar västerifrån väntas nederbörd över stora delar av landet. Längs kusterna i Götaland kommer dock temperaturen ligga strax över nollan och nederbörden faller då mest som regn eller blötsnö. Temperaturen i söder väntas ligga mellan -5 till +3 grader. I norr 5-15 minusgrader.

Tänk på detta när det är vinterväglag

6 - 12 december: Slaskigt på många håll i söder

Efter den kalla starten på december blir det mildare denna vecka, framförallt i slutet av denna vecka. Vädret blir mest lågtrycksbetonat med mycket moln och nederbörd. Från norra Värmland, Hälsingland och vidare norrut fortsätter det vara minusgrader, men längre söderut kommer temperaturen de flesta dagarna hålla sig en bit över nollgradersstrecket. 

Under veckan väntas nederbördsområden nå in från sydväst och det blir regnigt i sydvästra Götaland, medan det i Östersjölandskapen kan bli någon enstaka dag med sol och närmare 5-10 plusgrader. I norr väntas en hel del snöfall och troligen kommer snötäcket öka mest i inlandet.

13 - 19 december: En till kall period

Högtryck väntas etablerar sig över Nordatlanten och det betyder att kall luft återigen kan börjar röra sig ner över Sverige och Östeuropa. Det kommer allmänt bli 5-15 minusgrader i norr och i söder från 5-10 minusgrader till någon enstaka plusgrad.

I våra västra landskap kommer solchanserna vara goda och det blir troligen ingen nederbörd. I de östra landskapen och i fjällkedjan väntas däremot de flesta dagarna bjuda på mycket moln och snöbyar. Det är inte ovanligt att det bildas så kallade snökanoner i detta väderläge som lokalt kan ge stora snömängder längs kustbanden kring Östersjön och Bottenhavet.

20 - 26 december: Blir det en vit julafton? 

Julaftonsveckan ser ut att bjuda på mildare väder, och snötäcket som lagt sig i söder ser ut att försvinna eller åtminstone krympa. Lågtrycken väntas röra sig in över landet från sydväst och för då med sig mycket mild luft och mest molnigt väder. I söder kan det bli närmare 5-10 plusgrader och i de norra delarna av landet blir det från någon plusgrad till ett par minusgrader. Om och var det blir snö på julafton återstår dock att se, men håll er uppdaterade här.

 

 

Publicerad 23 nov 2021